Національний кешбек: які саме товари беруть участь у програмі та як повернути на карту 10% від їх вартості

Не лише за харчові продукти: пояснюємо, що таке Національний кешбек та за купівлю яких товарів можна повернути 10% від їх вартості

В Україні стартувала нова ініціатива — програма Національний кешбек, яка покликана підтримати українських виробників та мотивувати покупців обирати саме наші товари. Згідно з умовами програми, держава обіцяє повернути 10% від вартості кожного купленого українського товару, який бере участь у проєкті.

Як визначити, які саме товари беруть участь у програмі та, що потрібно знати про Національний кешбек розповіли у сюжеті ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

За які товари можна отримати кешбек

З 2 вересня вже понад мільйон українців долучилися до ініціативи Національний кешбек, а українські виробники зареєстрували близько 200 тисяч товарів. 

Список учасників постійно зростає, до того ж — це не лише виробники харчових продуктів, а й меблів, ліків, будівельних та господарських товарів, косметики. Згідно з останньою статистикою, серед найчисленніших товарів від українських виробників  — шкарпетки, футболки, корми для тварин.

Як їх розпізнати в магазинах

Ви можете взяти товар та подивитися чи є на ньому штрих-код 482 або код системи GS1, який починається з двійки. Якщо товар вироблений в Україні, то з великою ймовірністю, він братиме участь у програмі. Поки лише в деяких магазинах товари позначають спеціальними наліпками з написом — Національний кешбек 10%.

Freepik

Проте споживачі також стикаються і з низкою інших питань — як зареєструватися в цій програмі та отримати кешбек? 

Як отримати кешбек

Щоб стати учасником програми Національний кешбек, необхідно виконати кілька кроків:

  • відкрити картку для кешбеку в додатку Дія у розділі — Сервіси
  • обрати банк через який ви будете оплачувати товари та до якого буде прив'язана ваша карта на кешбек
  • зробити покупку, використовуючи звичайну банківську картку.

Кешбек нараховується не одразу. У додатку Дія сума повернених коштів може з'явитися наступного дня, а от накопичений кешбек за місяць надходитиме на віртуальну картку до 20-го числа наступного місяця. Максимальна сума його сума за місяць — 3000 гривень.

Freepik

Також важливо знати, що кешбек не нараховується на покупки, сплачені готівкою, а тільки за ті, які ви оплачуєте банківською картою. Витратити кешбек можна також лише картою та без використання готівки. Наприклад, можна сплатити комунальні послуги, пошту, транспорт, а також витратити кешбек на спорт, кіно, медицину чи задонатити на ЗСУ й придбати військові облігації. 

Національний кешбек та думка експертів

Експерти позитивно оцінюють нову ініціативу, вважаючи, що програма допоможе звернути увагу на українську продукцію. Однак фінансування програми — з державного бюджету і 10% кешбеку може стати значним навантаженням для економіки. У багатьох країнах кешбек зазвичай становить 1-2% і, ймовірно, з часом Україна також знизить цей відсоток.

Поки що уряд має стримані очікування від цього експерименту, прогнозуючи незначний вплив на ВВП. Однак через дефіцит бюджету, який зараз складає понад 500 мільярдів гривень, питання продовження програми в наступному році залишається відкритим.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купуєш українське — повертаєш 10% своїх грошей: що таке Національний кешбек і як українці можуть ним скористатися

Більше новин