Які християнські свята будуть цього тижня: Вербна неділя, апостола Луки і не тільки

Церковний календар на тиждень: найважливіші християнські свята 22-28 квітня.

Поділитися:

Церковне свято понеділок 22 квітня

За новим церковним календарем 22 квітня — свято апостола і євангеліста Луки. Як один із 70 учнів Ісуса, він був посланий проповідувати ще за життя Христа. Лука супроводжував апостола Павла в місійних подорожах та проповідував у різних містах, за що був покараний мученицькою смертю.

Церковне свято вівторок 23 квітня

23 квітня віряни згадують великомученика Георгія (Юрія) Переможця. У часи гонінь на християн Георгій відверто виступав за свою віру, захищаючи мучеників, що призвело до втрати ним усіх військових звань та майна. Попри тортури, він не відмовився від християнства і був убитий відсіченням голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар свят на квітень 2024: оновлені дати державних, церковних та неофіційних свят

Церковне свято середа 24 квітня

24 квітня церква вшановує пам'ять святого Сави, воєводи, який став мучеником за свою віру у III столітті. Відмовившись відректися від християнства, він переніс тортури, але не зрадив своїх переконань. Після цього його втопили в річці.

Церковне свято четвер 25 квітня

За новим церковним календарем 25 квітня — апостола Марка, який був апостолом від 70-ти і проповідував в Єрусалимі. Згодом його запрошено написати Євангеліє, що відоме як "Євангеліє від Марка". Проте він став жертвою переслідувань, вбивство відбулося в храмі під час святкування Великодня, коли його схопили і замучили.

Церковне свято п'ятниця 26 квітня

26 квітня церква вшановує пам'ять священномученика Василя, єпископа міста Амасія у IV столітті. Він був активним захисником християнства, виступав проти ідолопоклонства та аріанства, брав участь у Соборах та писав листи. Під час правління імператора Ліцинія, Василя спробували змусити відректися від віри через справу зі служницею Глафірою, проте він відмовився, за що його вбили, а Глафіру вбили без зволікань.

Церковне свято субота 27 квітня

27 квітня віряни згадують апостола Симеона, племінника Йосипа Обручника та апостола від 70-ти. Після смерті Якова та падіння Єрусалиму, всі учні та апостоли зібралися, щоб вибрати наступника. Обравши Симеона, оскільки він відзначався праведністю, вони зробили його єпископом Єрусалимським, не пізніше 63 року від Різдва Христового.

Церковне свято неділя 28 квітня

На 28 квітня цього року припадає Вербна неділя, також відома як Вхід Господній до Єрусалима. У Вербну неділю християнами відзначається вхід Ісуса Христа у Єрусалим. Також 28 квітня згадують мучеників Максима і Дади, які віддали життя за свою віру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі