Коли Покрова Пресвятої Богородиці 2023: нова дата, традиції та прикмети

Коли свято Покрова Пресвятої Богородиці 2023
Freepik

Коли Покрова Пресвятої Богородиці у 2023 році за новим стилем?

Поділитися:

Покрова Пресвятої Богородиці — велике церковне свято, пов'язане з переказами про чудесне явлення Діви Марії жителям Константинополя. Коли відзначаємо Покрову у 2023 році, які традиції та прикмети існують в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на вересень 2023: найважливіші свята та дати (за новим стилем)

Коли Покрова Пресвятої Богородиці 2023

З 1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, внаслідок чого дати свят змістилися на 13 днів раніше. У 2023 році Покрову Пресвятої Богородиці відзначали 1 жовтня. Повна назва свята — Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці й Приснодіви Марії. За старим стилем дата святкування припадає на 14 жовтня.

Свято Покрови: історія

У середині X століття в Константинополі в Влахернській церкві відбулося чудесне явлення Божої Матері, яке стало відомим як Покров Пресвятої Богородиці. У 910 році Константинополь опинився під облогою. Загроза падіння міста стала надзвичайно великою. Але під час всенічного бдіння сталося диво! Пресвята Богородиця молилася за порятунок міста та його жителів. Вона підійшла до Престолу, зняла з голови покривало і накрила ним усіх присутніх, що молилися в храмі. Покров сяяв у Її руках, і Богородиця стояла в оточенні ангелів і святих. Потім Вона зникла так само непомітно, як і з'явилася. Наступного ранку ворог відступив від міста. Після цього до Богоматері почали звертатися по допомогу та захист.

Покрова Пресвятої Богородиці в Україні: традиції

►У цей день віряни зазвичай йдуть до храму, приносять свічки та моляться перед образом Богородиці про зцілення від хвороб, родинне щастя та мир в країні та в домі, а також про захист від ворогів.

►У цей день важливо збиратися з рідними за спільним столом і проводити час разом, допомагати бідним і знедоленим. Щедрість цього дня вважається благословенною.

►На свято Покрови зазвичай готують млинці та пригощають ними сім'ю та знайомих. Вважається, що більше млинців на столі — більше тепла буде в домі.

►До цього дня зазвичай закінчували всі роботи на полі, в саду і городі. Також Покрова була початком пори весіль, і вважалося, що незаміжнім дівчатам варто поставити свічку в храмі для швидшого заміжжя.

Покрова Пресвятої Богородиці 2023: народні прикмети

  • До Покрови – осінь, після Покрова – зима наступає.
  • Якщо до Покрову береза і дуб повністю листя скинули, зима буде теплою.
  • Якщо журавлі до цього дня відлетіли в теплі краї, то зима буде рання і холодна.
  • Покров – перше зазим’я.
  • Який Покров – така й зима буде.
  • Покров землю покриває – де листом, а де першим сніжком.

Новини по темі