Код вишиванки: Що означають українські орнаменти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

До чого найліпше пасує вишиванка та яке символічне значення мають її візерунки.

Поділитися:

Вишита сорочка заслуговує на увагу модників не лише у День вишиванки, котрий святкують у третій четвер травня. Вона стала важливою частиною гардеробу не тільки українців, а й зарубіжних зірок, серед яких Адель, Ніколь Кідман, Річард Бренсон та інші. Не дивно, адже сьогодні вишиванка поєднує в собі сучасні фасони, модні кольорові рішення та цікаві інтерпретації традиційних орнаментів. Особливо цінно, коли вона, як і в давнину, є не лише гарним елементом одягу, а й має символічне значення.

Фото: 2kolyory

ЯК «ЧИТАТИ» ВИШИВАНКУ

Візерунки, що прикрашають сорочки, можуть стати оберегом для власника вишиванки. Знавці традиційних взорів стверджують, що, до прикладу, решітчастий орнамент символізує родючість та плодючість, ромб – життя, багатство, дуб – довголіття, калина – красу.

Майстер народного мистецтва з вишивки Юрій Мельничук не радить чоловікам носити сорочки з вишитими квітами, щоби не втрачали своїх сил. А жінкам не варто вбиратися у вишиванки з маками – хоч і гарні, а втім символізують скорботу.

Фото: @ptaha_in_ua

Бажано, щоб у вишиванки були обшиті краї – це захищає людину.  А найсильнішим оберегом вважається сорочка, яку вишила матір, а також та, що походить із регіону, де ви народилися.

ЩО ЛІПШЕ: РУЧНА ЧИ МАШИННА ВИШИВКА

Ручна вишивка завжди більше цінувалася. Вважається, що майстер, який декорує сорочку, вкладає в кожен стібок свої почуття. Якщо помисли були чистими, то й вишиванка стане оберегом для свого власника.

Фото: @vishivanku_vilni_ludi

Із такими вишиванками потрібно поводитися обережніше. Організатор Параду вишиванок Ігор Добруцький рекомендує «прати їх делікатно, руками, якщо є плями, додати трохи солі, полоскати у холодній воді та сушити на рушнику, на рівній поверхні».

Машинна вишивка дещо дешевша. Вона краще зберігається, адже хрестик йде рівномірно, натяжка нитки однакова. Тож при пранні довше зберігає гарний вигляд, – пояснює Ігор Добруцький.

СУЧАСНІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ

Сьогодні етнобренди намагаються переплітати у вишиванках сучасне та минуле. Так народжуються цікаві стилізації традиційних орнаментів, поєднуються стародавні взори та сучасні матеріали, трендові фасони.

Я міксую сучасні технології, старі, дещо автентичні, вишивки та ручну вишивку, яка йде від душі, – розповіла Сніданку з 1+1 дизайнер Оксана Караванська.

ЯК СТВОРИТИ СТИЛЬНИЙ ОБРАЗ

Різноманіття сучасних вишитих сорочок і вишитих суконь дозволяє гарно вбратися і на свято, і в офіс, і для прогулянки.

Фото: @etnodim

Щоби мати стильний вигляд, дизайнери радять обирати вишиванки з лаконічним декором, наприклад, прикрашені вишивкою тон в тон. Їх можна сміливо комбінувати з сучасним повсякденним одягом: вишиті сорочки добре пасують до джинсів, максі-спідниць. Більш діловий образ можна створити завдяки дуету вишиванки зі спідницею-олівцем, брюками модного крою, подовженим жилетом.

Цікавим рішенням також є парні, а то й сімейні вишиванки, об’єднані одним стилем.

Новини по темі