Відродитися з попелу або як почати жити заново

Психолог Міняю жінку розповіла, як знайти свій шлях до щастя.

Новий випуск Міняю жінку розповідає, яким різним буває щастя, та якими різними бувають шляхи до нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 правил міцного шлюбу

Життя молодої української жінки Наталії в столиці Франції може здатися справжнім раєм. Люблячий чоловік, двоє чудових дітей, достаток, можливість займатися тим, до чого лежить душа. Що ж ще потрібно для щастя?

А ось Ганна із Запоріжжя до свого щастя йшла довгим тернистим шляхом, через пекло і падіння на дно. У молодості Ганна навіть не мріяла про такий рай, в якому живе Наталя. Кращі роки Ані були отруєні важкими наркотиками. 16 років пекельної залежності довели її до повного відчаю, безвиході і краху. Навіть вагітність своїм первістком Іванком не могла зупинити її від падіння в безодню. Але, дійшовши до крайньої точки, Анна все ж змогла знайти в собі сили порвати з минулим, почати нове, здорове життя з чистої сторінки. І тепер вона допомагає іншим.

За даними МВС на сьогоднішній день в Україні офіційно налічується близько 500 тис. наркозалежних. При цьому близько 5 тис. з них не досягли 18 років. Однак реальна кількість людей, залежних від наркотиків, на думку експертів, може бути в 10 разів вищою.

На жаль, не кожному під силу впоратись з випробуванням, що послані нам долею. Фінансова та політична нестабільність, відсутність перспектив, невпевненість в завтрашньому дні, депресії і відчай доводять багатьох наших співгромадян до крайніх заходів.

За статистикою Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю самогубств. Смерть від суїциду займає друге місце в Україні після природної смерті і смерті від зовнішніх причин.

Але ж можна інакше! Вихід є завжди! Вихід є з будь-якої ситуації! Навіть тоді, коли здається, що немає ні сил, ні сенсу - можна і потрібно продовжувати жити. Адже життя - це великий дар Всевишнього, і тільки йому вирішувати, скільки відміряно кожному з нас. Він посилає випробовування, які нам під силу. 

Напередодні світлого свята Пасхи, ми поговоримо про те, як почати жити заново, незважаючи ні на що. Ось кілька правил:

1. Усвідомлення проблеми. Якщо ви або ваші близькі мають алко-, нарко- або будь-яку іншу залежність, якщо посттравматичний синдром або депресія штовхають вас або ваших близьких до бажання попрощатися з життям, необхідно визнати, що проблема існує. А якщо проблема очевидна, її потрібно і можна вирішити! Головне - не ховати голову в пісок, адже вона сама собою не вирішиться. Для початку потрібно піднятися і стати на шлях порятунку.

2. Прохання про допомогу. Ідіть до людей за допомогою і не бійтеся просити про допомогу. Родичі, близькі друзі для того й існують, щоб підставити плече у важку хвилину. Без докорів типу: «Але ж я тебе попереджала...». Іноді кілька правильних слів дружньої підтримки, сказаних в потрібний час, можуть врятувати людину від непоправного. Ви також можете розповісти про свою проблему фахівцям. В Україні є безліч реабілітаційних центрів, в тому числі й безкоштовних, де допоможуть і врятують.

3. Вибірковість спілкування. Проведіть переоцінку своїх контактів. Припиніть спілкування з тими, хто принижує вашу самооцінку. А в першу чергу - з тими, хто провокує вас на прийняття нових доз. Краще бути самому, ніж разом з такими людьми. Починаючи нове життя, ви знайдете й нове оточення, зустрінете нових друзів. Але не шукайте їх в інтернеті. Зведіть до мінімуму будь-яке спілкування з гаджетами. Віртуальне життя тільки віддалить вас від реальної, адже вам потрібно побудувати своє нове майбутнє в реальному світі. 

4. Зайнятість. Заповніть свій час заняттями спортом, творчістю та будь-якими іншими справами, але тільки не залишайте жодної хвилинки для сумних думок. Бездіяльність - головний ворог на шляху до нового життя. Згадайте, про що ви колись мріяли. Можливо, настав час здійснити свою мрію або хоча б зробити перші кроки в цьому напрямку.

5. Режим. Вам потрібно довести до ладу всі складові вашого життя. Почніть з режиму, нехай він буде простим, але чітким і правильним. Дуже важливо виспатись, правильно і регулярно харчуватися. Адже депресія, а тим більше залежність, виснажують організм, і, зокрема, нервову систему. Не забудьте включити в розпорядок дня зарядку і контрастний душ. Адже стару істину про те, що «В здоровому тілі - здоровий дух» ніхто не відміняв. Пам'ятаймо, що наше тіло - це будинок, в якому живе душа, подбайте про нього.

6. Короткострокові досяжні цілі. Коли здається, що немає сил жити, глобальні цілі можуть здаватися важкодосяжними. Почніть з короткострокових цілей, яких ви можете досягти навіть сьогодні (один день без наркотику, без алкоголю, без лежання на дивані). Всього один день точно можна протриматися. Похваліть себе за успіхи сьогоднішнього дня. А якщо ви протрималися сьогодні, отже, і завтра зможете. Таким чином, день за днем ​​нове здорове життя повністю витіснить минуле.

7. Щоденник. Ведіть щоденник-спостереження за своїми змінами. Такий аналіз допоможе вам розпізнавати тривожні симптоми заздалегідь. Таким чином, у вас буде час гідно підготуватися і протистояти спокусам та небезпекам. Ви знайдете свої точки опори.

8. Позитивне мислення. Вірте в себе і свої можливості. Формулюйте завдання і цілі в позитивній, стверджуючій формі. Читайте історії успішних людей, які зуміли подолати депресію або залежність (Джоан Роулінг, Елтон Джон, Стінг, Ума Турман).

9. Зовнішні зміни. Символом початку нового життя можуть стати будь-які зовнішні зміни. Зробіть перестановку в кімнаті, а ще краще - змініть місце проживання, хоча б на певний час, якщо є така можливість. Корисно буде також змінити імідж. Щоранку, бачачи в дзеркалі себе з новою зачіскою, новим кольором волосся, ви будете згадувати, що у вас розпочинається нове життя. 

10. Допомагайте іншим. Відвідайте сиротинець, будинок для самотніх престарілих людей, лікарню для невиліковно хворих. Згадайте, що є люди, яким гірше, ніж вам, і вони потребують допомоги. Допоможіть їм. Допомагаючи іншим, ми стаємо сильнішими. А для того, щоб щось отримати, потрібно навчитися віддавати. У закриту долоню нічого взяти не можна.

Озирніться навколо. Ви ПОТРІБНІ Вашим близьким. Ви можете бути корисним тим, хто навколо вас. Ви потрібні цій планеті, адже в ній має бути зроблено так багато, щоб вона була ще кращою, чистішою і багатшою.  Хто ж, якщо не ВИ?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як піймати птаху щастя: 5 важливих кроків

Більше новин