Руслан Сенічкін назвав 6 книжок, які варто прочитати, щоб дізнатись справжню історію України

Руслан Сенічкін називає топ-6 книжок, які допоможуть краще розуміти історію Україну та шлях українців до омріяної незалежності

Хто ми, українці, і яка наша історія? Відповіді на ці складні питання зараз шукають не лише історики, а й кожен свідомий громадянин України. Адже, здавалося, навіть у день своєї незалежності Україна все одно продовжує боротьбу за неї. Тому зараз дуже важливо знати, як саме формувалася наша українська ідентичність і через які випробування проходила наша країна.

Знання історії – це ключ до розуміння сьогодення та формування майбутнього. Особливо, коли це стосується нашої України — країни з таким багатим і, на жаль, таким складним минулим. Ведучий Сніданку з 1+1 Руслан Сенічкін з нагоди Дня Незалежності України поділився своїм переліком книжок, які, на його думку, допоможуть глибше зрозуміти історію України та тернистий шлях українців до омріяної незалежності.

Подолати минуле: глобальна історія України — Ярослав Грицак

Доктор історичних наук Ярослав Грицак пропонує нам карту, яка допоможе знайти правильний напрямок. Його книга – це не просто історичний огляд, а шлях до самопізнання українців і мотивація до спільного творення майбутнього. Це певний заклик до кожного з нас, взяти відповідальність за свою країну. Ярослав Грицак у своїй книзі пропонує нам поглянути на проблеми через, які довелося пройти Україні під новим кутом зору й не просто читати про історію, а діяти — змінювати себе і свою країну.

Брама Європи: історія України від скіфських воєн до незалежності — Сергій Плохій

Ця книга розповість вам про історію нашої держави від часів Геродота до подій 2021 року. Автор Сергій Плохій фокусує увагу на українцях, як на найбільшій демографічній групі, а згодом — головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Тут ви дізнаєтесь, як наша країна боролася за право бути вільною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала таку омріяну незалежність.

За лаштунками імперії — Віра Агеєва

Історія України – це не лише політичні події, а й багатий культурний спадок. Українська література завжди була голосом народу, який прагнув самовизначення. Віра Агеєва у своїй книзі дає нам можливість зануритися у цей світ і побачити, як українські письменники боролися за свою національну гідність. За лаштунками імперії — це історія про українську силу духу і незламність.

Справа Василя Стуса — Вахтанг Кіпіані

Справа Василя Стуса – це не просто історія одного засудження, а символічне відображення боротьби українського народу за свою ідентичність в умовах тоталітарного режиму. Книга Кіпіані дозволяє нам зануритися в атмосферу того часу і відчути всю складність вибору, який стояв перед українськими інтелектуалами. Стус, як і багато його сучасників, обрав шлях опору і заплатив за це найвищу ціну. Його справа стала своєрідним маніфестом українського національного руху.

Україна: історія з грифом секретно — Володимир В'ятрович

Ця книга – зустріч із минулим. Тут – 61 історія людей, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Разом вони складають образ українського XX століття — часу, коли світ по-справжньому відкрив для себе Україну та українців, століття, коли творилася наша держава. Володимир В'ятрович розповідає про минуле України 1918-1991 років. Описані в загублених звітах і відтворені історики хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та спроба знайти відповідь на питання: що творить нашу долю — воля людини чи обставини? 

Я змішаю твою кров із вугіллям — Олександр Михед

У пошуках істинної історії українського Сходу, Олександр Михед вирушив у подорож, результатом якої й стала книга — Я змішаю твою кров із вугіллям. Автор розкопує шари історії, міфів і стереотипів, намагаючись знайти справжнє обличчя східної частини України. Це не просто збірник історій, а спроба зрозуміти, хто такі українці та звідки ми все ж родом. Автор дає слово письменникам, митцям, історикам, які народилися і виросли в цьому регіоні. Їхні розповіді допомагають нам краще зрозуміти складну історію і сучасність українського Сходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми віримо в тебе, країно моя»: привітання з Днем Незалежності України у віршах, прозі і картинках

Більше новин