Руслан Сенічкін назвав 6 книжок, які варто прочитати, щоб дізнатись справжню історію України

6 книжок про історію Україну і боротьбу за незалежність: рекомендації Руслана Сенічкіна
1+1 media

Руслан Сенічкін називає топ-6 книжок, які допоможуть краще розуміти історію Україну та шлях українців до омріяної незалежності

Поділитися:

Хто ми, українці, і яка наша історія? Відповіді на ці складні питання зараз шукають не лише історики, а й кожен свідомий громадянин України. Адже, здавалося, навіть у день своєї незалежності Україна все одно продовжує боротьбу за неї. Тому зараз дуже важливо знати, як саме формувалася наша українська ідентичність і через які випробування проходила наша країна.

Знання історії – це ключ до розуміння сьогодення та формування майбутнього. Особливо, коли це стосується нашої України — країни з таким багатим і, на жаль, таким складним минулим. Ведучий Сніданку з 1+1 Руслан Сенічкін з нагоди Дня Незалежності України поділився своїм переліком книжок, які, на його думку, допоможуть глибше зрозуміти історію України та тернистий шлях українців до омріяної незалежності.

Подолати минуле: глобальна історія України — Ярослав Грицак

Подолати минуле

Доктор історичних наук Ярослав Грицак пропонує нам карту, яка допоможе знайти правильний напрямок. Його книга – це не просто історичний огляд, а шлях до самопізнання українців і мотивація до спільного творення майбутнього. Це певний заклик до кожного з нас, взяти відповідальність за свою країну. Ярослав Грицак у своїй книзі пропонує нам поглянути на проблеми через, які довелося пройти Україні під новим кутом зору й не просто читати про історію, а діяти — змінювати себе і свою країну.

Брама Європи: історія України від скіфських воєн до незалежності — Сергій Плохій

Брама Європи

Ця книга розповість вам про історію нашої держави від часів Геродота до подій 2021 року. Автор Сергій Плохій фокусує увагу на українцях, як на найбільшій демографічній групі, а згодом — головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Тут ви дізнаєтесь, як наша країна боролася за право бути вільною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала таку омріяну незалежність.

За лаштунками імперії — Віра Агеєва

За лаштунками імперії

Історія України – це не лише політичні події, а й багатий культурний спадок. Українська література завжди була голосом народу, який прагнув самовизначення. Віра Агеєва у своїй книзі дає нам можливість зануритися у цей світ і побачити, як українські письменники боролися за свою національну гідність. За лаштунками імперії — це історія про українську силу духу і незламність.

Справа Василя Стуса — Вахтанг Кіпіані

Кримінальна справа Стуса

Справа Василя Стуса – це не просто історія одного засудження, а символічне відображення боротьби українського народу за свою ідентичність в умовах тоталітарного режиму. Книга Кіпіані дозволяє нам зануритися в атмосферу того часу і відчути всю складність вибору, який стояв перед українськими інтелектуалами. Стус, як і багато його сучасників, обрав шлях опору і заплатив за це найвищу ціну. Його справа стала своєрідним маніфестом українського національного руху.

Україна: історія з грифом секретно — Володимир В'ятрович

Історія з грифом секретно

Ця книга – зустріч із минулим. Тут – 61 історія людей, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Разом вони складають образ українського XX століття — часу, коли світ по-справжньому відкрив для себе Україну та українців, століття, коли творилася наша держава. Володимир В'ятрович розповідає про минуле України 1918-1991 років. Описані в загублених звітах і відтворені історики хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та спроба знайти відповідь на питання: що творить нашу долю — воля людини чи обставини? 

Я змішаю твою кров із вугіллям — Олександр Михед

Я змішаю твою кров із вугіллям

У пошуках істинної історії українського Сходу, Олександр Михед вирушив у подорож, результатом якої й стала книга — Я змішаю твою кров із вугіллям. Автор розкопує шари історії, міфів і стереотипів, намагаючись знайти справжнє обличчя східної частини України. Це не просто збірник історій, а спроба зрозуміти, хто такі українці та звідки ми все ж родом. Автор дає слово письменникам, митцям, історикам, які народилися і виросли в цьому регіоні. Їхні розповіді допомагають нам краще зрозуміти складну історію і сучасність українського Сходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми віримо в тебе, країно моя»: привітання з Днем Незалежності України у віршах, прозі і картинках

Новини по темі