Осінь — це сезон теплих кольорів, ароматного лате з корицею і, звісно ж, гарбуза. Його яскраво-оранжевий колір нагадує про Геловін. А страви з нього: запіканки, крем-супи, пироги чи навіть каша — завжди асоціюються з осінньою порою та холодними днями.
Та гарбуз цінують не лише за смакові якості, адже він справжній суперфуд, багатий на вітаміни, антиоксиданти й клітковину.
У цьому матеріалі розповімо, чому варто додати гарбуз до свого меню, якщо ви досі цього не зробили.
Підтримує зір
Гарбуз багатий на бета-каротин, який у нашому організмі перетворюється на вітамін А — головний вітамін для здоров’я очей. Він допомагає зберігати гостроту зору, запобігає розвитку катаракти й захищає клітини від старіння.
Зміцнює імунітет
Вітаміни A, C і E, які містяться в гарбузі, допомагають організму боротися з вірусами, зміцнюють слизову оболонку кишечника й підтримують роботу імунної системи. А клітковина — ще один бонус, адже вона позитивно впливає на мікрофлору кишківника, що теж важливо для захисту від хвороб.
Корисний для серця
Калій, магній і кальцій, які є в гарбузі, допомагають регулювати артеріальний тиск і зменшують ризик серцево-судинних захворювань. Якщо ви заміните частину картоплі чи макаронів на гарбузові страви — вашому серцю це точно сподобається.
Покращує травлення
Одна порція гарбуза містить до третини добової норми клітковини. Це допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, позбутися здуття і підтримувати баланс корисних бактерій у кишківнику.
Допомагає контролювати вагу
Гарбуз низькокалорійний, містить багато води та клітковини, тому дає відчуття ситості надовго. Це чудовий варіант для тих, хто хоче зберегти енергію, але не переїдати.
Робить шкіру здоровішою
Завдяки вітамінам A, C та E гарбуз допомагає шкірі виглядати свіжо та молодо. Він покращує її еластичність, може зменшувати вплив сонячного випромінювання та сприяє швидшому відновленню клітин.
Знижує ризик розвитку деяких захворювань
Антиоксиданти, якими багатий гарбуз, захищають організм від ушкодження клітин і можуть зменшити ризик розвитку деяких видів раку.
Тому, якщо не маєте застережень від лікарів, сміливо додавайте гарбуз у каші, супи, смузі чи десерти. Він чудово поєднується як із солодкими, так і з солоними стравами. А восени це ще й чудовий спосіб створити атмосферу тепла та комфорту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не поспішайте відмовлятись від солодкого: 7 корисних властивостей чорного шоколаду, про які ви не знали