У половини населення світу його дефіцит: що варто знати про кальцій та в яких продуктах його можна знайти

Ще з дитинства ми знаємо, що кальцій відповідає у нашому організмі за міцність кісток, зубів та загальний тонус м'язів.

Проте це лише поверхневі знання про цей макроелемент у нашому організмі, хоча, звичайно, й не менш важливі. Як відомо, кальцій також впливає на стан нашого волосся та нігтів і не тільки.

Останні наукові дослідження вражають своїми даними, адже, як виявилося, майже половина населення світу страждає на його дефіцит. Ревматологиня Людмила Смоліна у студії Сніданку з 1+1 розповіла, яку ще роль в нашому організмі відіграє кальцій та в яких продуктах його вміст найбільший.

Цікавий факт, що у людському організмі міститься майже 2 кг кальцію, проте не весь його вміст знаходиться в кістках. 

«Кальцій у нас в основному 90% з усього міститься в кістках. У нас з вами близько 2 кг кальцію в організмі, так ось 90% в кістах разом з фосфором, а ось ці 10% вони є теж надзвичайно важливі для наших клітин і міжклітинного простору», — зазначає Людмила Смоліна.

Кальцій дуже важливий для організму, оскільки бере активну участь у роботі м'язів, нервових закінчень, а також у передачі імпульсів. Він є посередником у різних гормональних процесах, включаючи інсулін та адреналін. Кальцій допомагає організму отримувати та передавати інформацію.

Робота серця також залежить від кальцію і його нестача або надлишок можуть спричинити порушення серцевої діяльності. У разі змін у роботі серця важливо коригувати рівень кальцію, що відбувається спільно з магнієм і калієм.

Дефіцит кальцію в організмі також не важко помітити, головне звернути увагу на основні твердження, які допоможуть вам його виявити.

Сніданок з 1+1

Міф про кальцій

Популярним міфом про кальцій, який шириться Мережею є те, що вживання кави, нібито вимиває з кісток кальцій. Проте ревматологиня Людмила Смоліна пояснює це так:

«Насправді це так працює: кава є сечогінною і через це, якщо ви будете багато пити кави, вам часто захочеться ходити в туалет. Тому через це кальцій не всмоктується. Нам потрібно, щоб кальцій потрапив через кишківник в кістки. Якщо ми виводимо кальцій, то він не залишається в організмі, а вимивається з нього».

Продукти з високим вмістом кальцію

Кальцій важливо отримувати з їжею, оскільки наш організм не може синтезувати його самостійно. Кальцій є в багатьох продуктах, і його різні форми можуть по-різному засвоюватися організмом. Існують дві основні форми кальцію: фосфатний та хелатний. Фармакологічно краще всмоктуються хелатні форми, тому вони часто використовуються в добавках, але і в їжі кальцій може бути засвоєний ефективно, якщо споживати правильні продукти.

До продуктів, багатих кальцієм, належать молочні та кисломолочні продукти. Білий сир — чудовий приклад, і якщо ви любите його, сміливо включайте його в раціон. Проте найбільше кальцію міститься у твердих сирах, таких як пармезан, а не в кисломолочних продуктах. Твердий сир можна додавати до різних страв, щоб підвищити їх поживну цінність.

Ще один хороший варіант — використовувати зелений шпинат, в якому також міститься кальцій. Усі зелені листові овочі, зокрема латук та броколі, мають цей елемент, хоч і в меншій кількості порівняно з молочними продуктами.

Особливо корисним джерелом кальцію є кунжут. Це справжній скарб для тих, хто хоче збагатити свій раціон кальцієм без молочних продуктів. Ви можете додавати кунжут до салатів, змішувати з бринзою або будь-яким іншим білим сиром, а для кращого засвоєння кальцію заправити страву оливковою олією. 

Loading...

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покращує роботу мозку і сповільнює старіння: у чому користь фіолетової капусти і чи справді вона корисніша за звичайну

Більше новин