Олександр і Володимир Юдіни - експерти проекту На ножах на 1+1. Відомі дизайнери і засновники студії "YUDIN Design" у проекті займаються перетворенням занедбаних ресторанів на модні заклади. І в них на це лише 36 годин!
Юдіни: Це наш перший досвід роботи в телевізійному проекті, і він став справжнім викликом для нас як для професіоналів. Нам необхідно було зробити якісні інтер'єри в дуже короткий термін - на переробку кожного ресторану нам виділялося 36 годин. Але ми прийняли цей виклик і, сподіваємося, впоралися.
Перше, що кидається в очі - це невідповідність декору, оздоблення, неправильне зонування приміщення, аматорська реалізація інтер'єру, невідповідність до концепції і назви закладу. Головна помилка - непрофесіоналізм. Часто власники закладів недооцінюють важливість професійного підходу до всіх аспектів створення ресторану, захоплюються "грою в ресторатора". Але все ж краще залучати до всіх процесів майстрів своєї справи - від назви та концепції до реалізації і навіть презентації.
Найчастіше ресторатори віддавали нам в руки своє дітище з "чистою душею". І в результаті ми отримували позитивні оцінки від них, досягали "вау-ефекту". За правилами проекту, герої не могли стежити за процесом переробки дизайну - нова концепція і інтер'єр для них повинні були стати сюрпризом. З Ольгою Фреймут і Дімою Борисовим ми узгоджували оновлену концепцію закладу, його меню і робили інтер'єр, виходячи з цього. А власників закладів заводили з закритими очима, і вони ділилися своїми враженнями від готового результату.
Ми дивилися, якою буде нова концепція, аналізували локацію. Вигадували щось цікаве і оригінальне, працювали на контрастах. Важливо було також познайомитися і з самим господарем закладу, розробити таку концепцію, яка була б близька йому. Часто власники хочуть змін, але не знають, як їх втілити. В цьому ми їм допомагали.
Звичайно, складніше переробляти. Тому що ти прив'язується до вже існуючої концепції. Але в проекті "На ножах" у нас вийшло зробити кардинальні і контрастні зміни, незважаючи на обмежені терміни. У кожному закладі ми повністю демонтували все, що було, і змінювали на нові декори.
Проект На ножах показує, що можливі різні варіанти. Хороший дизайн - це перш за все якість. Можна зробити недорого, але якісно. Деякі елементи інтер'єру не можуть дешево коштувати, наприклад, меблі. Але головне в закладі - це концепція і відповідність ідеї, назві, формі персоналу, зонуванню, правильній посадці.
Український ресторанний бізнес і відповідно дизайн стрімко розвиваються. Можу відзначити дуже позитивні тенденції. Про деякі ресторани, для яких ми робили дизайн, знають за кордоном. І не тільки знають, а приїжджають спеціально подивитися. Працює все в сукупності - дизайн, кухня і маркетинг. Можна з упевненістю сказати, що Київ стає популярним місцем для гастро-туризму.
В першу чергу потрібно продумати концепцію. Інтуїтивно відчути і зрозуміти, яку ти хочеш зайняти нішу. Можна починати з малого, але потрібно собі задати правильну планку. Витратити час на ідею інтер'єру, і пов'язати її з меню і кухнею.
Ми б хотіли почати з кав'ярні або пекарні. Є також ідея арт-місця, вільного простору спільно з кав'ярнею, бутиком або мейк-ап студією. Це може бути простір, де люди можуть зробити зачіску, випити кави і поспілкуватися.
Дивіться третій епізод проекту На ножах 9 квітня о 22:00 на телеканалі 1+1.