Максимум вітамінів та мінімум цукру: дієтологи розповіли, який з фруктових соків найкорисніший

Соки здаються здоровою альтернативою, але навіть цей, на перший погляд, корисний напій може нашкодити, якщо не знати деяких нюансів.

Багато хто любить починати день зі склянки апельсинового або гранатового соку. Він освіжає, бадьорить і нам здається, що додає вітамінів. Проте експерти попереджають, що користь соку залежить не тільки від його виду, а й від того, як і коли його пити.

У цьому матеріалі ми розповімо, чого ви могли не знати про фруктові соки та який з них найкорисніший.

Freepik

Що треба знати про сік?

Під час віджимання соку з фруктів видаляється клітковина, яка робить фрукти ситними та сповільнює засвоєння цукру. Без неї природна фруктоза перетворюється на «вільний цукор» та спричиняє різке підвищення його рівня в крові, а також і енергії, яка буде потім поступово знижуватись.

Цікавий факт, що британська служба громадського здоров’я радить обмежити споживання соку до 150 мл на день, адже його маленька склянка містить до 18 г цукру. У той час, коли надлишок цукру в більшості випадках може призвести до карієсу, ожиріння та діабету 2 типу.

За словами дієтолога Роба Гобсона, проблема не в самому соку, а в кількості та частоті його вживання. Наприклад, склянка апельсинового соку на сніданок допомагає згладити стрибок цукру та покращує засвоєння заліза.

Найкорисніші соки

Гранатовий сік

Фаворит дієтологів і справжній суперфуд серед соків. Гранатовий сік багатий поліфенолами та елаготанінами, а рослинними сполуками, які допомагають зменшувати стрибки цукру в крові після їжі та підтримують здоров’я серця.

Апельсиновий сік

Класика сніданку та один із найпоживніших фруктових соків. Натуральний апельсиновий сік містить понад 50% вашої добової норми вітаміну C, а також фолат і калій. Він сприяє підвищенню рівня вітаміну C, підтримує імунітет та допомагає зменшити запальні процеси в організмі.

Грейпфрутовий сік

Ще один багатий на поживні речовини сік. Склянка грейпфрутового соку містить велику кількість вітаміну C, калію та антиоксидантів, зокрема нарингенін, який підтримує здоров’я серця та контролює рівень цукру в крові.

Журавлинний сік

Хоч цей сік і не має шалений попит, але він відомий своєю здатністю зменшувати ризик повторних інфекцій сечових шляхів завдяки проантоціанідінам (PAC). Тому дієтологи також радять додати його до свого раціону. 

Ананасовий сік

Солодкий, освіжаючий та поживний. Ананасовий сік містить вітамін C, марганець, який підтримує кістки та колаген, а також фермент бромелайн, який полегшує травлення та зменшує запалення.

Яблучний і виноградний соки

Ці соки більш солодкі та містять менше антиоксидантів у порівнянні з гранатовим або апельсиновим. Тут користь помітна лише при споживанні цілого фрукта, який допомагає знизити рівень «поганого» холестерину та підтримує здоров’я серця і мозку. Сік не дає того самого ефекту, адже у ньому майже немає клітковини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не їсти після 18-ї та відмовитись від солодкого: дієтологиня спростувала 6 найпоширеніших міфів про правильне харчування

Останні новини