На Прикарпатті існує традиція відвідування цвинтаря з кутею та свічкою перед початком святкового вечора. Це запрошення до столу для найближчих померлих родичів. Після цього треба продути своє місце за столом, аби не ненароком сісти на душу предка. Опісля вечері на столі залишали деякі наїдки, аби почастувати померлих.
Фото: Unsplash
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 туристичних місць у Карпатах, які варто відвідати кожному
У деяких регіонах Львівщини, а також на Поліссі, місцеві жителі плетуть солом'яних павуків, які є захистом для будинку та символом родючості для жінки. За легендою, саме павук заснував вхід до печери, де ховали маленького Ісуса від воїнів Ірода. У різдвяний період оберіг вішали на видному місці біля ікон.
Фото: Pravdomir
Дідух – це стародавній український різдвяний символ, який уособлює померлих пращурів і забезпечує багатий урожай. Так називали сніп або плетені пучечки із різного збіжжя, які встановлювали на покутті на Святий вечір. Після Різдва дідуха обов'язково виносили з хати. У деяких регіонах його палили, щоб зігріти прабатьків і забезпечити добрий урожай.
Фото: Janbies
На відміну від інших регіонів, на західній Україні одразу не розставляють всі страви на святковому столі. Традиційні 12 пісних страв виносять в особливому порядку. Починати потрібно з куті, потім горох, а закінчують трапезу узваром та фасолею. Усе потрібно їсти по черзі та з однієї тарілки.
Фото: instagram.com/yaroslavskyi_vova
У церковних звичаях заведено справляти Святвечір не лише перед Різдвом, а й перед Водохрещем. Здебільшого нині ця традиція збереглася саме у західних регіонах. У цей день варто дотримуватися суворого посту, а їсти лише після сходження першої зорі. Стіл повинен бути скромним, а перед потрібно випити освяченої води.
Фото: Unsplash
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 нетипових місць Львова, які варто відвідати
Традиції щедрого вечора в Україні: деталі у "Сніданку з 1+1", який виходить з понеділка по п'ятницю з 6:30 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна”:
Loading...