Підземелля з похованнями та тисячолітні графіті, які писали князі: вражаюча історія Софіївського собору в Реальній історії з Акімом Галімовим

У новому випуску Акім Галімов розкрив таємниці Софіївського собору та розповів, що насправді означають давні графіті на стінах святині

Акім Галімов у своєму проєкті Реальна історія продовжує відкривати правду про українське минуле та розвінчувати російські міфи. У новому епізоді автор досліджує історію Софії Київської – однієї з найдавніших святинь нашої держави.

Як виявилось, головна святиня України ховає надзвичайно багато таємниць: історію пошуків кісток князя Ярослава Мудрого, за які росіяни пропонували 2 мільйони доларів, велике підземелля з похованнями, деякі з яких були відкриті зовсім нещодавно і тисячолітні графіті на стінах, які, можливо, писали навіть самі князі Русі. 

У своєму відео Акім Галімов разом із провідними дослідниками та експертами: заступником генерального директора заповідника з наукової роботи, доктором історичних наук В’ячеславом Корнієнком, генеральною директоркою «Софія Київська» Нелею Куковальською та істориком Ігорем Натудихаткіним, розкриває таємниці Софійського собору, його історію та значення для української ідентичності та державності.

Реальна історія

Нові археологічні знахідки та дослідження довели, що будівництво Софійського собору в Києві було ініційоване князем Володимиром Великим, а не Ярославом Мудрим, як довгий час вважалося. Фахівці продовжують робити детальні аналізи решток фундаменту і будівельних технік того періоду, аби дізнатися більш точну дату.

Акім Галімов у новому випуску також спростував один міф, який багатьох завжди збивав з пантелику — на дзвіниці Софіївського собору зображений російський двоголовий орел. Дослідження істориків та мистецтвознавців спростували поширену думку про те, що двоголовий орел на дзвіниці Софійського собору є російським імперським символом.

Насправді, цей знак бере своє коріння з Візантії й має глибокий релігійний зміст, що символізує духовну та світську владу. Важливо розуміти, що двоголовий орел на соборі став частиною церковної іконографії задовго до створення Російської імперії.

Скриншот/Реальна історія

Дослідники продовжують шукати точну локацію, де зараз зберігаються рештки князя Ярослава Мудрого. Зокрема, Акім Галімов розповів про їх ймовірне вивезення до США в період Другої світової війни. Також з'ясувалося, що російські представники хотіли заплатити понад 2 мільйони доларів за повернення останків князя Ярослава Мудрого до Москви, але це викликало широкий резонанс у міжнародній археологічній спільноті.

Давні написи на стінах Софійського собору також розкривають захопливі деталі про життя Київської Русі, побут її жителів та релігійні традиції. Зокрема, одне з графіті належить князю Володимиру Мономаху, який залишив послання на стіні собору під час своєї молитви. Це графіті є важливим історичним свідченням духовного життя князів того часу.

Скриншот/Реальна історія

Ще один цікавий факт, що за 40 днів до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році, один із хрестів Софійського собору раптово впав. Віряни сприйняли це, як символічний знак та передвісник трагічних подій і не помилилися.

«Софія Київська зберігає тисячолітню історію України й передусім ця історія свідчить про суб’єктність нашої держави. Важливо це доносити на міжнародному рівні, адже не всі у світі сприймають Україну як суб'єктну державу. Передусім через пропаганду, яку росіяни століттями розповсюджували», – робить висновок Акім Галімов у кінці епізоду. 

«Софія Київська зберігає тисячолітню історію України»

І допоки триває процес очищення інших українських святинь від УПЦ, все ж варто відвідувати Софію Київську, аби дізнаватися реальну історію нашої країни, правителів та власного народу.

Нагадаємо, проєкт Реальна історія від продюсера 1+1 media, автора низки документальних проєктів Акіма Галімова, має на меті протидіяти російській пропаганді, яка викривляє реальну історію України, розвінчувати міфи та відкривати українцям справжні факти про наше минуле.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про стосунки поляків та українців, Крим та вражаючий Донецьк: 5 випусків Реальної історії з Акімом Галімовим, які ви могли пропустити

Більше новин