Його нейтральний смак дозволяє використовувати шпинат у найрізноманітніших стравах, а унікальний склад забезпечує організм цілим комплексом корисних речовин.
У цьому матеріалі ми розповімо, чому шпинат такий цінний, як його правильно готувати і чи можна вживати в сирому вигляді.
► Вітаміни А, С, К, групи В сприяють покращенню зору, зміцнюють імунітет, підтримують здоров'я шкіри та нервової системи.
► Мінерали, зокрема залізо, магній, калій і кальцій необхідні для нормального функціонування серця, м'язів і кісток.
► Антиоксиданти – лютеїн і зеаксантин захищають клітини від старіння та знижують ризик розвитку хронічних захворювань.
► Клітковина – сприяє покращенню травлення та нормалізації рівня цукру в крові.
Шпинат у сирому вигляді — це чудове доповнення до салатів і смузі. Проте є кілька нюансів.
Нагадаємо, що шпинат містить щавлеву кислоту, яка може заважати засвоєнню кальцію та викликати утворення каменів у нирках у деяких людей. Якщо у вас є схильність до таких проблем, обмежуйте споживання сирого шпинату та обов'язково проконсультуйтесь з лікарем.
Термічна обробка може знижувати вміст деяких вітамінів у шпинаті, проте не робить його менш корисним. Навпаки, теплова обробка руйнує щавлеву кислоту, полегшуючи засвоєння кальцію та заліза.
Популярні способи приготування шпинату
Правова інформація. Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити виключно лікар. Не займайтесь самолікуванням, зверніться до лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як поєднувати сири з напоями та закусками: поради справжнім гурманам для ідеальної дегустації