Не лише допомагає схуднути: чому корисно їсти шпинат та чи можна вживати його в сирому вигляді

Шпинат є універсальним суперфудом, що може стати основою для вашого здорового раціону.

Його нейтральний смак дозволяє використовувати шпинат у найрізноманітніших стравах, а унікальний склад забезпечує організм цілим комплексом корисних речовин.

У цьому матеріалі ми розповімо, чому шпинат такий цінний, як його правильно готувати і чи можна вживати в сирому вигляді.

Користь шпинату для здоров'я

► Вітаміни А, С, К, групи В сприяють покращенню зору, зміцнюють імунітет, підтримують здоров'я шкіри та нервової системи.

► Мінерали, зокрема залізо, магній, калій і кальцій необхідні для нормального функціонування серця, м'язів і кісток.

► Антиоксиданти – лютеїн і зеаксантин захищають клітини від старіння та знижують ризик розвитку хронічних захворювань.

► Клітковина – сприяє покращенню травлення та нормалізації рівня цукру в крові.

Основні переваги для організму

  • Допомагає регулювати артеріальний тиск та запобігає кальцифікації судин.
  • Запобігає віковим порушенням зору.
  • Зберігає щільність кісткової тканини.
  • Виводить токсини.
  • Зменшує ризик депресії.
  • Створює відчуття ситості
Freepik

Чи можна їсти шпинат сирим?

Шпинат у сирому вигляді — це чудове доповнення до салатів і смузі. Проте є кілька нюансів.

  1. Сирий шпинат містить максимум вітамінів і антиоксидантів, але при цьому важливо ретельно його мити, щоб уникнути потрапляння бактерій чи пестицидів.
  2. У сирому шпинаті є щавлева кислота, яка може зв'язувати кальцій і залізо, ускладнюючи їх засвоєння. Якщо у вас є проблеми з каменями в нирках, вживайте шпинат помірно.
  3. Щоб покращити засвоєння заліза, додавайте до шпинату продукти, багаті на вітамін С (лимонний сік, перець, помідори).

Як краще вживати сирий шпинат?

  • У салатах. Змішуйте шпинат із рукколою, айсбергом, огірками та авокадо. Заправте оливковою олією та лимонним соком.
  • У смузі. Додайте шпинат у поєднанні з бананом, яблуком та йогуртом.
  • Як гарнір. Просто промийте листя та подавайте з улюбленими стравами.

Нагадаємо, що шпинат містить щавлеву кислоту, яка може заважати засвоєнню кальцію та викликати утворення каменів у нирках у деяких людей. Якщо у вас є схильність до таких проблем, обмежуйте споживання сирого шпинату та обов'язково проконсультуйтесь з лікарем. 

Як правильно готувати шпинат, щоб зберегти користь?

Термічна обробка може знижувати вміст деяких вітамінів у шпинаті, проте не робить його менш корисним. Навпаки, теплова обробка руйнує щавлеву кислоту, полегшуючи засвоєння кальцію та заліза.

Популярні способи приготування шпинату

  1. Бланшування. Опустіть шпинат у киплячу воду на 30 секунд, а потім швидко охолодіть у крижаній воді. Такий метод зберігає колір, текстуру й корисні речовини.
  2. Приготування на пару. Це найкращий спосіб зберегти більшість вітамінів. Шпинат буде м'яким і ніжним, ідеальним для додавання в страви.
  3. Смаження. На оливковій олії з часником – класичний варіант. Такий шпинат стане чудовим гарніром до м'яса чи риби.
  4. У супах та запіканках. Під час приготування важливо не переварити його, щоб зберегти смак і користь.

Правова інформація. Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити виключно лікар. Не займайтесь самолікуванням, зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як поєднувати сири з напоями та закусками: поради справжнім гурманам для ідеальної дегустації

Останні новини