Великдень - це одне з найбільших християнських свят, яке в Україні відзначається як символ Воскресіння Христового. Це свято відзначається урочистими богослужіннями, традиційними стравами та весняними розвагами.
Однією з найбільш розповсюджених традицій на Великдень є освячення святкового кошика. У цей кошик зазвичай кладуть паску (великодній хліб), м'ясо, яйця (пасхальні яйця або писанки), масло, сіль, хрін та інші страви. Великодній стіл також може включати різноманітну випічку, напої та страви з овочів. Українські родини зазвичай готують велике святкове застілля, на якому обов'язково є місце для родинних традицій та зігріваючих спогадів.
Загальні витрати на Великдень можуть значно варіюватися від сім'ї до сім'ї. Вони залежать від кількості членів сім'ї, вибору страв, які готуються, а також від рівня комфорту та розкоші, яку сім'я прагне надати святкуванню.Зазвичай, основна затратна частина витрат на пасхальний стіл - традиційні страви. Паска - головний атрибут пасхального кошика і саме на паски припадає значний процент святкових витрат.
У 2024 році витрати на приготування 3-4 пасок збільшились на 1,4% порівняно з минулим роком і на 28% у порівнянні з 2022 роком, не враховуючи вартість електроенергії. Однак ціна залишилася майже на тому ж рівні через протилежні тенденції у цінах на складові продукти. Наприклад, ціна на яйця знизилася найбільше – на 18% за десяток (з 70,51 до 57,50 гривень), а ціна за кілограм цукру впала на 16% (з 34,20 до 28,60 гривень). А от ціна на свинину, яка є традиційним м'ясом українців, зросла на 4% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, ціна на свинячий ошийок зросла на 13% і складає 236 гривень за кілограм, лопатка подорожчала на 5% і коштує 162 гривні за кілограм, а грудинка подорожчала на 6% і тепер коштує 160 гривень за кілограм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: