Вбивство Гонгадзе, порятунок Кучми та «смертний вирок» для Ющенка. Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук

Відомий історик та журналіст Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук в межах проєкту «VIP з Наталією Мосейчук». 

Відомий історик та журналіст Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук в межах проєкту «VIP з Наталією Мосейчук»

В інтерв’ю Данило Яневський розповів про деталі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Він переконаний — другий президент України Леонід Кучма не був замовником вбивства.

«Хто це зробив — ми дуже добре знаємо. Я цього не скажу (в ефірі), бо мене притягнуть до суду. Вони ще живі. Один “два рази застрелився” — це генерал Кравченко, люди, яка безпосередньо була дотична до цієї історії. Друга людина ще жива. Це був його близький друг, — розповів Данило Яневський. — Я знаю, Кучма ніколи не давав таких наказів».

Згадав він і про те, як запропонований ним PR-хід врятував Леоніда Кучму від масових протестів, що розгорілися на початку 2000-их років на фоні зникнення та вбивства Георгія Гонгадзе. 

«Між мною і Кучмою стояла одна персона. Я сказав їй, що знаю як прибити цю хвилю — хай він запросить візит в Україну Іоанна Павла ІІ», — зізнався Данило Яневський. 

Він пояснив - Папа Римський був “головним ньюзмейкером” світу. І за ним приїхали велика кількість журналістів з різних куточків планети. 

«Приїхав Папа, його зустріч Кучма — і кампанія проти нього впала», — резюмував Данило Яневський. 

Згодом Данило Яневський увійшов до виборчого штабу Віктора Ющенка. І став автором однією з найбільш відомих політичних технологій того часу, використовуючи терміни «кандидат від народу» та «кандидат від влади» в прямих ефірах.

«Кандидат від народу, кандидат від влади. Щоб ви розуміли — владу ненавиділи тоді відсотків 80, просто саме слово. Вони б може добре ставилися до Януковича, але “кандидат від влади” — ні», — згадує він.

Втім, на переконання Данила Яневського, Віктор Ющенко був приречений на провал в ролі президента ще до перемоги на виборах. 

«Він підписав собі смертний вирок, Віктор Андрійович. І цей смертний вирок він підписав влітку 2004-го року, коли він з Юлею Тимошенко підписав угоду “Сила народу. з розподілом місць 50 на 50», — сказав Данило Яневський. 

Хто міг врятувати Віктора Ющенка від отруєння і чому не зробив цього? Чому Данило Яневський радить президенту сконцентрувати одноосібну владу на обмежений термін? І на які жертви доведеться піти українцям, аби завершити розв’язану росіянами війну? Дивіться у новому випуску «VIP з Наталією Мосейчук».

Більше новин