Вбивство Гонгадзе, порятунок Кучми та «смертний вирок» для Ющенка. Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук

Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук

Відомий історик та журналіст Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук в межах проєкту «VIP з Наталією Мосейчук». 

Поділитися:

Відомий історик та журналіст Данило Яневський дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук в межах проєкту «VIP з Наталією Мосейчук»

В інтерв’ю Данило Яневський розповів про деталі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Він переконаний — другий президент України Леонід Кучма не був замовником вбивства.

«Хто це зробив — ми дуже добре знаємо. Я цього не скажу (в ефірі), бо мене притягнуть до суду. Вони ще живі. Один “два рази застрелився” — це генерал Кравченко, люди, яка безпосередньо була дотична до цієї історії. Друга людина ще жива. Це був його близький друг, — розповів Данило Яневський. — Я знаю, Кучма ніколи не давав таких наказів».

Згадав він і про те, як запропонований ним PR-хід врятував Леоніда Кучму від масових протестів, що розгорілися на початку 2000-их років на фоні зникнення та вбивства Георгія Гонгадзе. 

«Між мною і Кучмою стояла одна персона. Я сказав їй, що знаю як прибити цю хвилю — хай він запросить візит в Україну Іоанна Павла ІІ», — зізнався Данило Яневський. 

Він пояснив - Папа Римський був “головним ньюзмейкером” світу. І за ним приїхали велика кількість журналістів з різних куточків планети. 

«Приїхав Папа, його зустріч Кучма — і кампанія проти нього впала», — резюмував Данило Яневський. 

Згодом Данило Яневський увійшов до виборчого штабу Віктора Ющенка. І став автором однією з найбільш відомих політичних технологій того часу, використовуючи терміни «кандидат від народу» та «кандидат від влади» в прямих ефірах.

«Кандидат від народу, кандидат від влади. Щоб ви розуміли — владу ненавиділи тоді відсотків 80, просто саме слово. Вони б може добре ставилися до Януковича, але “кандидат від влади” — ні», — згадує він.

Втім, на переконання Данила Яневського, Віктор Ющенко був приречений на провал в ролі президента ще до перемоги на виборах. 

«Він підписав собі смертний вирок, Віктор Андрійович. І цей смертний вирок він підписав влітку 2004-го року, коли він з Юлею Тимошенко підписав угоду “Сила народу. з розподілом місць 50 на 50», — сказав Данило Яневський. 

Хто міг врятувати Віктора Ющенка від отруєння і чому не зробив цього? Чому Данило Яневський радить президенту сконцентрувати одноосібну владу на обмежений термін? І на які жертви доведеться піти українцям, аби завершити розв’язану росіянами війну? Дивіться у новому випуску «VIP з Наталією Мосейчук».

Новини по темі