Навчання у школах під час війни: які навчальні заклади вже обладнані укриттями та як перевірити, чи дійсно вони безпечні

Як українські школи організовують безпеку учнів, та чи вистачає укриттів - перевірили у Сніданку з 1+1

Цьогоріч перед навчальними закладами України постала надзвичайно важлива задача — забезпечити офлайн-освіту попри відключення світла та постійні повітряні тривоги. Для підготовки і облаштування шкіл необхідними укриттями держава виділила понад 7,5 мільярдів гривень.

Перед початком навчального року у Києві запевнили, що жоден заклад освіти не залишився без укриття і всі школи столиці пройшли прискіпливу перевірку. У Сніданку з 1+1 провели опитування серед батьків, чи не хвилюються вони за безпеку своїх дітей під час очного навчання, та чи вважають таке рішення доцільним у нинішніх умовах.

«Моїй дитині спокійніше, коли вона знаходиться на офлайн-навчанні. Якщо тривога, вона спускається в укриття і знаходиться в безпеці. Одна справа, коли дитина сидить вдома біля монітора комп’ютера, інша — коли вона разом з однолітками», — ділиться одна з мам.

Як проходитиме навчання у Києві

Аби перевірити готовність шкіл до офлайн-формату, команда журналістів відвідала спеціалізовану школу №61 в Києві, де навчається 720 дітей. Школа має два укриття, які здатні вмістити всіх учнів. За словами адміністрації, стан готовності відповідає всім нормам і вимогам. Укриття облаштовані місцями для перебування дітей, запасами води та інструментами для надзвичайних ситуацій. Приміщення обладнані аварійними виходами, що гарантує швидке та безпечне переміщення дітей у разі загрози.

  • Важливо! Для перевірки укриття на безпеку, можна провести експеримент, пройшовши від кабінету до укриття. За нормами, цей час має складати від п'яти до семи хвилин.

В іншій школі Києва, директор Роман Володимирович розповідає, що укриття готували довго та ретельно. Укриття повністю відповідають вимогам і здатні гарантувати безпеку 570 учням, які відвідують школу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У живих залишився тільки батько: удар РФ вбив у Львові цілу родину - маму з трьома дочками

Яка ситуація у Львові

Про готовність до нового навчального року офлайн розповіла і директорка львівської школи Зоряна Мирославівна. За її словами, минулий рік також проходив в офлайн-режимі, тому всі можливі сценарії дій вже пропрацьовані, а укриття готові до використання. У школі є два укриття: більше — на майже 500 осіб, та менше — на 200 осіб. Приміщення обладнані санвузлами, кулерами з водою, медичними засобами, а велике укриття оснащене проєктором та екраном для продовження навчання в умовах тривоги.

Харків і Полтава - змішаний формат

Через обмеженість місць у укриттях, деякі полтавські школи обрали змішану форму навчання. Наприклад, школа №38, де початкові класи навчаються офлайн на постійній основі, але в дві зміни. Учні 5-11 класів відвідують школу за змішаною формою, що дозволяє оптимізувати навчальний процес. А от у Харкові - регіоні, який наближений до зони бойових дій, школярі будуть навчатися у підземних школах постійно. Це вимушений крок, який диктується необхідністю організувати максимальну безпеку для дітей через постійну загрозу обстрілів з боку росії.

Міністерство освіти повідомляє, що з 2 вересня навчальний процес розпочали 12 500 закладів освіти, з яких майже 8 000 — повністю в очному форматі. Близько 2 700 шкіл обрали змішану форму навчання, що передбачає офлайн-навчання з обмеженою кількістю учнів в укриттях. На жаль, понад 1 800 шкіл будуть продовжувати навчання дистанційно, адже укриття не можуть вмістити всіх учасників освітнього процесу одночасно.

Що потрібно знати батькам

  • Важливо! Якщо батьки хвилюються за якість укриття у школі, де вчиться їхня дитина, вони мають право переглянути паспорт безпеки закладу освіти, який повинен бути розміщений на сайті школи. Також батьки можуть забирати дітей під час тривоги зі школи, попередньо написавши відповідну заяву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Серце крається»: Соломія Вітвіцька, Святослав Вакарчук та інші відомі українці з болем відреагували на ракетний удар по Львову

Loading...

Більше новин