Олена Любченко: «Варто застосовувати будь-які методи вивільнення емоцій»

Експерт проекту «Поверніть мені красу» розповіла, чому не варто придушувати сильні емоції та як їх слід вивільняти.

Героїня останнього випуску «Поверніть мені красу» стала, за словами команди порятунку, найскладнішим випадком на проекті. Мати шістьох дітей Лариса Карапетян жодного дня не жила для себе.

У психологічному плані історія учасниці вразила всіх експертів. Зґвалтування у підлітковому віці, два невдалих шлюби, тяжкі хвороби дітей. Все це тягарем лягло на плечі Лариси. Жінка повністю зневірилася у собі та у житті в цілому. Їй ніколи не щастило, і вона була впевнена, що щастити вже і не буде.

Експерт проекту «Поверніть мені красу», психолог з більш ніж 15-річним досвідом Олена Любченко розповіла, як Ларисі допомагали загоювати її психологічні рани та чому ситуація дійшла до критичної точки.

Велика психологічна проблема Лариси Карапетян полягала в тому, що вона з дитинства не могла дати відсіч своїм кривдникам і не висловлювала ті сильні почуття, які викликали ситуації несправедливості та знущань.

Почуття, звичайно, переповнювали Ларису, адже злитися, якщо знущаються, ображатися, якщо чинять несправедливо, плакати, коли гірко і самотньо – це нормальна реакція для живої людини.

Такі сильні емоції в жодному разі не варто тримати в собі. Якщо хочеться плакати, то обов'язково треба плакати. Якщо хочеться, щоб вас пожаліли, варто поскаржитися, якщо є агресія, то треба її виплеснути. Однак робити це потрібно в максимально безпечній формі.

Тобто не битися, не зганяти зло на інших, не вживати нецензурну лексику в присутності дітей. Психолог радить, наприклад, піти в ліс, де можна покричати, нікого не лякаючи, побити подушку, знищити фотографії людини, котра образила. Фізичне навантаження – це ще один прекрасний спосіб зняти напругу.

Варто застосовувати будь-які методи вивільнення емоцій без шкоди вам та людям, які вас оточують. У героїні проекту «Поверніть мені красу» багато років не було такої можливості, тому всі подавлені емоції призвели до депресії і апатії.

Окрім систематичної роботи психолога Олени Любченко зі складними емоціями учасниці проекту, експерт проводила спеціальний експеримент. 

Ми щасливі, що після нашої роботи Лариса почуває себе не лише вродливою, але і щасливішою, вільною від своїх образ. Вона вчиться радіти і може постояти за себе.

Нагадаємо, експерти називають перевтілення Лариси Карапетян найскладнішим випадком на проекті «Поверніть мені красу». Дивіться, як учасниця виглядала, коли прийшла на проект та які неймовірні метаморфози з нею відбулися на проекті. 

Больше новостей