"Тепер мої герої — співробітники поліції, СБУ, Генпрокуратури й Офісу уповноваженого з прав людини", — Катерина Осадча про роботу над пошуком та порятунком людей

Катерина Осадча розповіла для Vogue про побудову системи розшуку людей.

Ведуча “Голосу країни” та засновниця проєкту з пошуку зниклих “Знайти своїх” Катерина Осадча вперше за 10 років знялася для VOGUE

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катерина Осадча та Юрій Горбунов поділилися сімейними фото із сином Іваном на "Голосі країни-13"

З початком повномасштабної війни в Україні "світське життя" стало на затяжну паузу, а перед суспільством постали кардинально інші питання. На початку березня 2022 Катерина Осадча запустила телеграм-канал "Пошук зниклих", де запити оброблялися вручну редакторами "Світського життя". За тиждень з’явився бот, пізніше — в травні разом із телеканалом 1+1 Осадча запустила проєкт "Знайти своїх", який нині виходить в ефірі Національного телемарафону "Єдині новини".

За півтора року діяльності команда волонтерів допомогла повернути додому 2600 людей — ще три тисячі перебувають у розшуку.

"У стресових ситуаціях я акумулюю сили. Не тому, що особлива — просто в мене такий характер. Цим треба користуватися", — зазначає Катерина. Спілкування з такою кількістю людей, як зараз, у мене не було навіть за часів "Світського". Тепер мої герої — співробітники поліції, СБУ, Генпрокуратури й Офісу уповноваженого з прав людини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми докладаємо максимальних зусиль, аби про цивільних полонених не забували", – Катерина Осадча про пошук зниклих, труднощі усиновлення та новий сезон "Голосу країни" (ексклюзив)

З бажання бути корисною виросла системна організація, яка об’єднує 65 осіб. Нині ж у співпраці з владними структурами Катерина намагається створити дієву юридичну базу для пошуку та порятунку людей:

"Я розумію, що будь-яке зволікання — це чиясь доля в полоні та, ймовірно, втрачене життя".

Катерина зазначає, що роками вибудована репутація не заважає їй, а навпаки — допомагає:

 "Моя журналістська кар’єра не заважає, навпаки — мене впізнають. Але я зрозуміла, що в нашій політиці досі присутній сексизм".

У листопаді Катерина планує офіційне відкриття іменного фонду, що об’єднає всі починання:

"Ще рік тому я зарікалася це робити, — каже вона. — Але згодом прийняла, що для розвитку проєктів і залучення допомоги міжнародних партнерів потрібно будувати повноцінну структуру".

Наразі фонд Катерини Осадчої опікується пошуком людей і звільненням із цивільного полону, а також дітьми, які залишилися без родинної опіки.

Фото: Andrew Grey/Vogue

Нагадаємо, "Знайти своїх" — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої, телеканалу "1+1 Україна" та "Сніданку з 1+1", який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. 

Заявку на пошук зниклих українців можна подати через сайт проєкту. Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм-каналі "Пошук зниких", адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт. "Знайти своїх" у інстаграмі за посиланням

Больше новостей