Щорічно в Україні на ботулізм хворіє від 50 до 100 людей. Лікар-інфекціоніст Анна Грищенко в ефірі “Сніданку з 1+1” назвала цю хворобу однією з найнебезпечніших:
“Це бактерія, яка виділяє токсин, саме цей токсин і є отруйним. Розмножується ця бактерія за відсутності кисню. Тобто це анаероб, який найкраще поширюється в закритих ємностях”
Нещодавно випадок захворювання на ботулізм виявили у чоловіка в місті Фастів, на Київщині. Причиною отруєння міг стати тунець у власному соку, який його родина їла напередодні.
“Хворий знаходиться у важкому стані, перебуває в реанімації” – коментує ситуацію Дмитро Байраченко, начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Рибну консерву відправили до лабораторії на перевірку.
“Провели інспектування, перевірили магазин. Тунець був знятий з реалізації” – додає Дмитро.
Отже, якщо в магазині ви помітили будь-які пошкодження на консервній банці, то її вміст краще не споживати. Такі продукти можуть бути потенційними заразниками, радить лікар.
Але вже через декілька годин чи днів починають зʼявлятись також:
Найчастіше бактерія зустрічається саме в рибних та мʼясних продуктах, рідше – в овочах та фруктах. На вигляд і запах заражену їжу не відрізнити.
“Якщо після споживання мʼяса чи риби ви відчуваєте найменші симптоми отруєння, не варто нехтувати походом до лікаря” – закликає Анна.
Тож, щоб вберегтись від хвороби, потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, а також купувати продукти в перевірених місцях, підсумовує лікар Грищак.
Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".