На Київщині виявили ботулізм: як вберегтися від хвороби (поради лікаря)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як виявити симптоми ботулізму і вберегтися від нього: поради лікаря-інфекціоніста у “Сніданку з 1+1”

Поділитися:

Щорічно в Україні на ботулізм хворіє від 50 до 100 людей. Лікар-інфекціоніст Анна Грищенко в ефірі “Сніданку з 1+1” назвала цю хворобу однією з найнебезпечніших: 

“Це бактерія, яка виділяє токсин, саме цей токсин і є отруйним. Розмножується ця бактерія за відсутності кисню. Тобто це анаероб, який найкраще поширюється в закритих ємностях” 

Нещодавно випадок захворювання на ботулізм виявили у чоловіка в місті Фастів, на Київщині. Причиною отруєння міг стати тунець у власному соку, який його родина їла напередодні. 

“Хворий знаходиться у важкому стані, перебуває в реанімації” – коментує ситуацію Дмитро Байраченко, начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Рибну консерву відправили до лабораторії на перевірку.

“Провели інспектування, перевірили магазин. Тунець був знятий з реалізації” – додає Дмитро.

Отже, якщо в магазині ви помітили будь-які пошкодження на консервній банці, то її вміст краще не споживати. Такі продукти можуть бути потенційними заразниками - радить лікар. 

Перші симптоми ботулізму:

  • слабкість;
  • нудота;
  • біль в животі;
  • підвищена температура.

Але вже через декілька годин чи днів починають зʼявлятись також: 

  • виражений головний біль;
  • головокружіння;
  • порушення зорових функцій;
  • густіє слина і порушується процес ковтання.

Ботулізм: причини зараження

Найчастіше бактерія зустрічається саме в рибних та мʼясних продуктах, рідше – в овочах та фруктах. На вигляд і запах заражену їжу не відрізнити. 

“Якщо після споживання мʼяса чи риби ви відчуваєте найменші симптоми отруєння, не варто нехтувати походом до лікаря” – закликає Анна.

Тож, щоб вберегтись від хвороби, потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, а також купувати продукти в перевірених місцях, підсумовує лікар Грищак.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі