Українські традиції святкування Великодня: найвідоміші символи та атрибути

Які основні атрибути Великодня були в українців до свята?

Вже цього тижня православні християни святкуватимуть Великдень. Які ж існують українські традиції святкування Великодня? Та які найвідоміші українські символи та атрибути до Великодня?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 головних великодніх символів та їх значення

Українська атрибутика святкування Великодня

Українські традиції святкування Великодня дуже багаті та різноманітні і мають глибокі історичні корені.

  1. Рушник. Яскраві, красиві вишиті українські рушники — обов'язковий святковий атрибут до Великодня.
  2. Прикрашений багатий стіл з великої кількістю їжі. Українці ретельно готувались до Великодня і готували багато частування. 
  3. Велика кількість власноруч випечених пасок. Українці зазвичай самостійно пекли паски до свята. Замішували паску у спеціальній макітрі, а пекли у спеціальному пасківнику, який намагалась придбати кожна господиня до свята. 
  4. Красивий керамічний святковий посуд. Їли також з красивого святкового посуду.
  5. Писанки та крашанки. Одні з основних символів святкування Великодня в Україні. 
  6. Святковий одяг та прикраси. Кожен українець до цього великого свята обов'язково мав придбати або зробити власноруч щось нове. 

Фото: freepik

Українські традиції святкування Великодня

1. Зазвичай, до Чистого четверга українці максимально прибирали в хаті. Все блищало від чистоти. 

2. У сам Чистий четвер українці освячували свічку в церкві, мали помитись і вимити своїх діток. 

3. У Страсну п'ятницю не можна було співати, веселитись. Не можна було пекти паски.

4. У Страсну суботу продовжували готувати до свята все, що не встигли до четверга.

Фото: freepik

Що обов'язково має бути в оселі до Великодня

  • Рушники розвішували в залежності від того, в якому регіоні України святкували Великдень. Їх потрібно було правильно повісити, для цього прибивався спеціальний кілочок, — розповіла завідувачка відділу музею під відкритим небом "Пирогів" Олена Громова у "Сніданку з 1+1".
  • Ікони також красиво обрамлювали образниками. 
  • Під іконами обов'язково мав стояти великодній кошик. Зберігається він протягом року на покуті, на центральному святковому місці. Інколи великодній кошик підвішували до стелі.
  • Великодня оздоба оселі — декоративний павук. На Великдень робили білого павука. Зазвичай, його робити незаміжні дівчата.

Коли збирати Великодній кошик

Кошик готували у суботу. Господиня протягом тижня готувала різні страви, м'ясо, ковбаси, а в суботу все збиралось в кошик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що святять на Великдень: вміст великоднього кошика

Що має бути у Великодньому кошику

  • паска,
  • крашанки, якими розговлялися
  • свічка
  • шинка, ковбаси
  • сало
  • молочні продукти: сир, масло
  • пшоно (як оберіг)
Писанками не розговлялись. Вони були як оберіг і їх зберігали.

Господині у минулому ще клали до кошика мак. Також додавали нитки, щоб потім освяченими перев'язувати хворі місця. 

Дивіться, як наші предки готувались до одного з найбільших релігійних свят року:

Loading...

Больше новостей