Коли Великдень 2022: дата, традиції і прикмети

Коли Пасха 2022: дата, традиції, прикмети

Коли буде Пасха в 2022 році? Чому щороку Паска відзначається в різні дні?

Поділитися:

Коли Пасха в 2022 році? Це питання цікавить багатьох, адже Великдень – це не лише одне з найбільших релігійних свят, а й день, багатий на народні традиції, прикмети. Саме на Паску в Україні прийнято збиратися у сімейному колі, їхати в гості до рідні.

Пасха 2022: дата

Отже, у 2022 році православні християни відзначають Великдень 24 квітня. Пасха 2022 у католиків припадає на 17 квітня. Щороку дата Пасхи відрізняється, з чим це пов’язано? Виявляється, дата Великодня розраховується за місячним календарем і може припадати на період з 4 квітня по 8 травня. Для встановлення дати Пасхи визначають, коли настає перша повня після дня весняного рівнодення (святкується 21 березня). Великдень відзначається у першу неділю після цієї повні. Іноді дату Пасхи можуть перенести на тиждень вперед, якщо за розрахунками вона співпаде з єврейським святом Песах.

Отже, коли Пасха в 2022 році? Для православних 24 квітня, для католиків 17 квітня.

Великдень 2022: традиції і прикмети

За християнською традицією на Пасху прославляється чудо Воскресіння Христа. Також на Великдень закінчується Великий піст, найбільш тривалий та суворий піст року: він триває 48 днів. Цього року Великий піст почнеться 7 березня, а закінчиться 23 квітня. Наступний день після Великодня – офіційний вихідний в Україні.

На Великдень за традицією люди відвідують церкву, освячують там паски, воду, продукти, крашанки. До Пасхи готуються заздалегідь: печуть паски, фарбують яйця, готують святкові страви. Також є традиція битися крашанками. Детальніше про неї дивіться у відео:

В Україні Великдень – це одне з головних родинних свят. В цей день до батьків часто приїжджають діти, сім’ї збираються великими компаніями за столом, спілкуються, відпочивають.

Існують такі народні прикмети на Пасху:

  • Якщо на Великдень мороз – варто чекати на щедрий врожай.
  • Якщо вдень на Пасху тепло, це до сонячного літа.
  • Похмурий день на Великдень – до прохолодного літа.
  • Дощ на Пасху – до дощової весни.

Що не можна робити на Пасху

На Великдень не можна:

  • Виконувати фізичну роботу.
  • Сваритися, пліткувати.
  • До ранку неділі не можна їсти непісні страви.
  • Вінчатися.
  • Їздити на кладовище.

Послухайте, що про Великдень розповідають діти:

Новини по темі