Із 13-го на 14-те січня українці відзначають Старий Новий рік. Цей вечір за народними звичаями також називають Щедрим – на святковому столі мають бути узвар, голубці, пироги, риба, вареники тощо.
Головна страва цього вечора – щедра кутя, про рецепт якої розповідав Руслан Сенічкін. Зерно, мак і мед – основні її складові. За бажанням можна додавати горіхи, родзинки, цукати тощо. Вважається, що багатша кутя, то більше достатку буде в родині.
Після застілля, у Щедрий вечір дівчата традиційно ворожать на судженого, а щедрувальники ходять по оселям із побажанням щасливого і багатого Нового року.
На ранок, 14 січня, зазвичай, приходять засівати. Існує прикмета: в Старий Новий рік першим до оселі має зайти чоловік, який за повір’ям приносить щастя.
Нагадаємо, не так давно 1plus1.ua писав про три рецепти від Руслана Сенічкіна для щедрого святкового столу.