Чому вночі вимикають світло, та коли послаблять графіки відключень

Коли послаблять графіки відключень світла

Те, що світло вимикають протягом дня, тим більше за графіками відключень — не викликає здивування. Та навіть вночі відключають світло, але навіщо? Адже пікові години використання електроенергії саме вдень, коли люди включають бойлери, пральні машинки та інші побутові прилади, які є дуже енергозатратними. Тому, здається, що вночі начебто енергоспоживання менше і його не мають відключати, але роблять все одно з точністю навпаки. Та це не зовсім так, а детальніше про це розібрали у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Дефіцит електроенергії в Україні виник через постійні обстріли Росією енергосистеми країни. Ворог знищив близько 9 ГВт потужності. Для порівняння — це половина від пікового споживання минулої зими.

Коли зменшаться відключення світла

Очільник Укренерго Володимир Кудрицький заявив, що у серпні відключень може поменшати, адже вийдуть з ремонту деякі енергетичні об'єкти, а вересень-жовтень взагалі може не бути за умови відсутності обстрілів.

Хто вночі користується електроенергією

  • Критична інфраструктура: заводи та безліч підприємств. Через графіки відключення світла вони перенесли свою роботу на нічний час.
  • Побутові споживачі. Багато громадян попри пізній час все одно продовжують займатися хатніми справами: наприклад, гріють воду у бойлері, прасують, вмикають пралку чи охолоджують квартиру кондиціонером саме уночі, аби не створювати додаткове навантаження у пікові години.

Чому вночі не вистачає електроенергії на всіх

Це відбувається через те, що після заходу сонця не працюють деякі сонячні електростанції, які вдень допомагають енергосистемі своєю частинкою додаткових кіловатів електроенергії. Також на графік таких тривалих відключень впливає й те, що вночі гідроелектростанції закачують воду для подальшої роботи й аби забезпечити цей процес їм також потрібна енергія.

Інколи можна помітити, що вночі світло не завжди з'являється за вказаним графіком відключення. Найпоширеніша причина цього — це технічна помилка або аварія на енергетичних підстанціях, тоді світло на лінії не з'являється автоматично. У таких випадках енергетики приїжджають за адресою та вмикають світло вручну, але для цього їм потрібно в середньому 30-40 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як формують графіки вимкнення світла та що таке віялові черги відключення: нове пояснення від Укренерго

 

Більше новин