Як формують графіки вимкнення світла та що таке віялові черги відключення: нове пояснення від Укренерго

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

В Укренерго пояснили як формується черга вимкнень електроенергії та що означають графіки віялових відключень

Поділитися:

Графіки відключень світла стали нашою буденною реальністю. Та навіть вже попри тривалий час свого існування дехто досі не може зрозуміти специфіку їх існування. У Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна пояснили, що таке черги відключень, а також хто та як їх формує.

Черга — це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість електроенергії. При цьому усі споживачі для зручності поділені на 6 черг. 

Віялові відключення — це чергування вимкнення електроенергії. Аби дізнатись до якої черги належить ваш лічильник варто перейти на сайт YASNO. Там можна знайти актуальні графіки віялових відключень. 

Головна причина застосування графіків погодинних відключень — наслідки восьми ракетних та дронових ударів по українських електростанціях, які росіяни здійснили з початку цього року.

Хто і яким чином визначає черги відключень

Яку кількість черг будуть застосувати й на яких територіях — визначає Укренерго. 

А вже те скільки буде тривати це відключення та яку чергу вимикати в який час вирішує місцеве Обленерго. 

Як це працює

Наприклад, якщо Укренерго пише, що завтра буде застосовувати по всій Україні три черги відключень, а ваша домашня адреса знаходиться у 4-ій черзі, то світло вам вимикати не будуть і навпаки. 

Графік відключень також в основному залежить від кількості критичної інфраструктури, яка не може бути від'єднана від живлення.

На критичну інфраструктуру виділяється 80% всієї електроенергії. Інші 20% розподіляються між споживачами.

День без відключень 

Попередньо в Укренерго зазначали, що протягом липня кожна з областей отримає свій окремий день зі світлом, тобто без відключень. Вводити скасування обмежень планували з 9 по 24 липня. Для того аби енергетики приблизно розуміли, скільки споживає кожна з областей, щоб надалі рівномірно розподілити всі наявні потужності між регіонами. 

Проте станом на зараз в Укренерго скасували попередні плани через брак електроенергії та великої спеки. У компанії натомість заявили, що коли ситуація стабілізується, то вони все ж проведуть вимірювання і кожна область отримає свій день зі світлом.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі