Лише 4 робочі дні: у світі набирає популярності нова тенденція на ринку праці з трьома вихідними на тиждень

Чотириденний робочий тиждень: у чому переваги такого графіку та що про нього думають українці

Виявляється можна працювати менше днів на тиждень, але заробляти при цьому так само. Для українців така практика дещо в новинку, але для інших країн це звичний графік життя. Наприклад, у Люксембурзі компанія з бронювання автобусів вирішила зробити сміливий крок – перейти на чотириденний робочий тиждень. Результати цього експерименту здивували багатьох – продажі зросли на 50%, а працівники стали брати значно менше лікарняних.

Детальніше про цю реформу та, як би її сприйняли в Україні, розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Працювати тільки 4 дні на тиждень

Чотириденний робочий тиждень – це експериментальний графік, за якого працівники працюють 4 дні на тиждень замість 5 робочих днів. Найпоширеніший формат – 4/10 (4 дні по 10 годин). Він передбачає збільшення щоденної норми робочого часу, але дає додатковий вихідний.

Проте, профспілки часто виступають проти таких моделей, посилаючись на порушення законодавства про тривалість робочого дня. Альтернативою є модель 4/8, яка передбачає 4 робочі дні по 8 годин без додаткового відпрацювання.

Основні цілі впровадження чотириденного робочого тижня:

  • покращення балансу між роботою та особистим життям;
  • підвищення ефективності та продуктивності праці;
  • оптимізація використання ресурсів.
Pexels

Що думають українці

Згідно з опитуванням, думки українців щодо чотириденного робочого тижня дещо розділилися. Для декого це чудова можливість провести більше часу з родиною, довше відпочити або зайнятися особистими справами. Українці прагнуть знайти баланс між роботою та життям, а скорочення робочого тижня, на їхню думку, є важливим кроком до досягнення цієї мети.

З іншого боку, багато українців, особливо в умовах війни, не розуміють доцільності таких змін зараз. Військові, волонтери, державні служби – це ті галузі, де робота не припиняється навіть на вихідних. У таких умовах міркування про скорочений тиждень можуть здаватися передчасними.

«Ми й так не дуже часто працюємо, бо тривоги й ще різні нюанси. От я думаю, що чотири дні, може, коли ми переможемо, буде гарно», – зазначає киянка Алла.

Ідея чотириденного робочого тижня, попри всі її переваги, потребує детальнішого обговорення та адаптації до реалій України. Водночас війна ставить перед суспільством додаткові виклики й питання «коли» впроваджувати нововведення залишається відкритим.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про кількість нулів у рахунку за красу: скільки грошей насправді витрачають українські жінки на процедури в салоні краси

Більше новин