Чим небезпечний борщівник і як уникнути тяжких наслідків для здоров'я — розібрались у Сніданку з 1+1

Небезпечна рослина: чому не варто брати до рук борщівник

Борщівник — це багаторічна трав'яниста рослина родини окружкових, яка може досягати трьох і більше метрів у висоту. В Україні росте близько десяти видів цієї рослини, зокрема борщівник Сосновського, що є одним із найбільш небезпечних. Цю рослину завезли на територію України у 40-х роках минулого століття, плануючи використовувати її як корм для худоби. Проте експеримент не вдався, і поля з рослинами залишили напризволяще. Борщівник почав неконтрольовано поширюватися, і нині його можна знайти практично в усіх регіонах країни — як у містах, так і поблизу гір чи лісів.

Чим небезпечний борщівник

Борщівник Сосновського виділяє фуранокумарини — речовини, що роблять шкіру надзвичайно чутливою до ультрафіолетового випромінювання. Лікарка Вікторія Липко у Сніданку з 1+1що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна пояснює, що навіть якщо не торкатися рослини, під час цвітіння у повітря виділяються речовини, які можуть викликати інгаляційну алергію, набряк язика, набряк гортані, і внаслідок цього може статися летальний випадок. Прямий контакт із рослиною призводить до ще серйозніших наслідків. Якщо сік борщівника потрапить в око, це може спричинити сліпоту. Найбільш поширені наслідки прямого контакту — це опіки різного ступеня тяжкості.

Експертна думка

Кандидат біологічних наук Микита Перегрим підтверджує, що цей вид є одним із найбільш небезпечних. За його словами, не всі борщівники настільки небезпечні, як цей. Ті, що росли в Україні століттями, були більш лагідні і навіть використовувалися для приготування борщу, звідси і назва рослини. Проте борщівник Сосновського, завезений для кормових цілей, виявився небезпечним для людини, і боротьба з ним нині є складною та недешевою справою.

Як вберегтися від борщівника?

Якщо ви випадково доторкнулися до борщівника, слід негайно вжити заходів. Лікарі радять одразу прийняти антигістамінний препарат останнього покоління та нанести на уражену ділянку шкіри протиопіковий засіб. Якщо ділянка ураження велика, варто якомога швидше звернутися до медиків і не займатися самолікуванням. Пам’ятайте, що профілактика — це найкращий захист. Уникайте контакту з цією рослиною, особливо під час її цвітіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Більше новин