Чи дійсно фрукти та ягоди можуть завдати шкоди вашому здоров'ю: пояснив експерт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи можуть фрукти та ягоди зашкодити здоров'ю: пояснив експерт
Freepik

Фрукти та ягоди: користь чи прихована небезпека для вашого здоров'я - розібрались у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Сезон фруктів і ягід – найкращий час, аби наситити організм вітамінами і зміцнити здоров'я. Проте американський лікар Ерік Берг, зірка дієтології, автор бестселерів і розробник кетодієти, попереджає: надлишок ягід та фруктів у раціоні може призвести до ожиріння печінки. Чи можливо це - пояснила лікарка.  експертка з дієтології Софія Шпак у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна". 

Фрукти і ягоди часто вважаються справжніми джерелами здоров'я. Вони містять вітаміни, мінерали, антиоксиданти і, звісно, цукри – глюкозу і фруктозу. Та як саме ці цукри впливають на наш організм?

Глюкоза – це швидке джерело енергії, яке організм отримує з печива, цукерок, каш, хліба тощо. Коли глюкоза потрапляє в кровотік, вона відразу ж віддає свою енергію будь-якій клітині, забезпечуючи швидке підвищення енергії.

Фруктоза, що міститься у фруктах, ягодах та меді, діє інакше. Вона спочатку повинна потрапити в печінку, де повністю метаболізується. Якщо надходить занадто багато фруктози, її надлишок відкладається у вигляді жирових клітин на печінці, що може призвести до розвитку жирового гепатозу.

Надлишок фруктів і ягід: що каже наука

Фрукти і ягоди можуть бути небезпечними не лише через ожиріння печінки. Надмірне споживання фруктози може підвищити рівень сечової кислоти в організмі, що провокує подагру, збільшити рівень тригліцеридів, що сприяє серцево-судинним захворюванням, а також викликати здуття, діарею та синдром подразненого кишківника через підвищений рівень фруктоліго-сахаридів.

Як уникнути проблем і отримати максимальну користь?

Щоб уникнути негативних наслідків, варто знати, які фрукти містять найбільше цукру. Наприклад, манго містить 46 г цукру на один плід, виноград – більше 20 г, черешня – також значну кількість цукру. Яблука, груші, банани теж багаті на цукор, тому їх варто вживати в помірних кількостях.

У той же час, ягоди, такі як полуниця, малина, ожина, чорниці, лохина, містять менше 7 г цукру на одну чашку, що робить їх безпечнішими для вживання. Лісові ягоди мають більшу кількість поліфенолів, тому, якщо є можливість, варто надавати перевагу саме їм.

Рекомендації і здорове харчування

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, дорослим варто споживати п'ять порцій фруктів і овочів на день. З них три порції повинні бути овочі, а дві – фрукти та ягоди. Одна порція – це один середній фрукт або жменя ягід. Для дорослих  - до 300 г фруктів і ягід на день, для дітей – до 200 г.

Правильні поєднання

Поєднання фруктів з білковими або жировими продуктами може знизити негативний вплив фруктози. Наприклад, полуниця зі сметаною, яблука з шоколадом, твердий сир з виноградом – це здорові варіанти, які можуть нівелювати ефекти фруктози. Важливо також обирати йогурти без доданків і не надто жирну сметану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі