Шпинат називають найбільш корисним листовим овочем і топовим суперфудом. У Сніданку з 1+1 розповіли про корисні властивості шпинату для схуднення та покращення загального стану організму. Згідно з даними вчених, у листі міститься велика кількість мінеральних солей, вітамінів груп В, РР, С, Р, D2 та мікроелементів, необхідних для повноцінного функціонування організму.
Шпинат є лідером за вмістом білків рослинного походження, що робить його особливо корисним для прихильників здорового харчування, які займаються спортом. Листя шпинату забезпечує організм необхідною нормою вітамінів та мінеральних речовин, налагоджує роботу шлунку, покращує зір та зміцнює судини. Рослина незамінна для жінок, адже вона уповільнює процес старіння організму, як раніше виявили дослідники.
Окрім того, вживання шпинату дійсно сприяє схудненню, на що вказують результати дослідження в Лундському університеті у Швеції. Вчені зазначили, що екстракт шпинату, що містить тилакоїди, зменшує гедонічний голод до 95% і збільшує втрату ваги на 43%. Гедонічний голод – це ще один термін для позначення тяги, яку багато людей відчувають до нездорової їжі, такої як солодощі чи фастфуд, що є поширеною причиною ожиріння та нездорових харчових звичок. Дослідження показує, що прийом тилакоїдів посилює вироблення організмом гормонів ситості та пригнічує гедонічний голод, що призводить до кращого контролю апетиту, здоровіших харчових звичок та збільшення втрати ваги.
«Наше дослідження показує, що вживання шпинату зменшує тягу до їжі та підтримує відчуття ситості протягом усього дня», – каже Шарлотта Ерлансон-Альбертссон, професорка медицини та фізіологічної хімії Лундського університету.
У дослідженні взяли участь 38 жінок із надмірною вагою, воно тривало три місяці. Щоранку перед сніданком учасниці вживали напій зі шпинатом. Половині жінок давали 5 грамів екстракту шпинату, а іншій половині, контрольній групі, давали плацебо. Учасниці не знали, до якої групи вони належать — єдині інструкції, які вони отримали, полягали в тому, щоб харчуватися збалансовано, включаючи триразове харчування, і не дотримуватися жодної іншої дієти.
«У дослідженні контрольна група втратила в середньому 3,5 кг, тоді як група, яка отримувала тилакоїди, втратила 5 кг. Група, яка отримувала тилакоїди, також виявила, що вони не відчували жодної тяги до шкідливої їжі», — розповіли вчені.
Ключем є відчуття ситості та придушення гедоністського голоду, на відміну від гомеостатичного голоду, який задовольняє наші основні енергетичні потреби. Сучасна оброблена їжа розщеплюється так швидко, що гормони в кишечнику, які посилають сигнали ситості до мозку та пригнічують тягу до їжі, не можуть за цим встигнути. Тим часом шпинат уповільнює процес травлення, даючи кишковим гормонам час вивільнитися та повідомити мозку, що ми ситі.
«З нашою травною системою все гаразд, але вона погано працює із сучасною «попередньо пережованою» їжею. Тилакоїди подовжують травлення, створюючи відчуття ситості. Це означає, що ми можемо дотримуватися дієти, яку ми маємо дотримуватися, без перекусів та непотрібної їжі, такої як солодощі, чіпси тощо», — каже Шарлотта.
Варто зазначити, що низькокалорійний і при цьому надзвичайно корисний шпинат не втрачає корисних властивостей навіть після приготування. Для прихильників здорового харчування пропонуємо декілька простих рецептів приготування шпинату.
Приготувати таку страву надзвичайно просто. Наріжте кубиками помідори та бринзу та додайте листки шпинату. Змішайте оливкову олію, сіль та перець та залийте соусом салат.
Зваріть куряче філе, залишок бульйону злийте, щоб суп не був занадто рідкий. Додайте шпинат та сир за бажанням. Перемішайте у блендері.
Так як шпинат має нейтральний смак, його чудово можна комбінувати з фруктами. Для приготування детокс-смузі до шпинату додайте банан і ківі та подрібніть у блендері.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікує серце і допомагає схуднути: чому корисно їсти шпинат та чи можна вживати його в сирому вигляді