Світова класика: відреставрована стрічка Параджанова Колір граната виходить в український прокат

В український прокат виходить відреставрована версія фільму Сергія Параджанова Колір граната — чому її варто подивитись

Видатного режисера Сергія Параджанова всі українці знають, як творця «Тіней забутих предків», та мало хто знає, що його інша відома кінострічка «Колір граната» принесла митцю свого часу світову славу.

А вже сьогодні оновлений світовий шедевр Сергія Параджанова усі охочі зможуть побачити у кінотеатрах України. Детальніше про фільм «Колір граната» та його кінопрокат розповіли в сюжеті Сніданку з 1+1

«Колір граната» знятий українським оператором Юрієм Іллєнком, фільм розказує про життя вірменського поета 18 століття Саят-Нови. Весь художній фільм поділений на кілька новел. Кожна з яких показує дитинство, юність, зрілість, старість і смерть літератора.

Скриншот/Сніданок з 1+1

Цікавий факт, що існує дві режисерські версії стрічки. Перша — це оригінальна версія режисера Сергія Параджанова, а друга — перемонтована радянським режисером Сергієм Юткевичем.

У новій версії радянський режисер вставив російськомовні титри, змінив звукоряд та вирізав декілька сцен. Та навіть після цих змін радянські чиновники не зрозуміли творчого задуму Сергія Параджанова. Вони хоч випустили стрічку у прокат у 1973 році, але зробили її показ обмеженим.

Натомість майже за пів століття глядачі з всього світу полюбили фільм «Колір граната» настільки, що стрічка стала світовою класикою. Ба більше, кліпи відомих виконавиць, наприклад Мадонни на трек «Bedtime story» та Леді Гаги на пісню «911», створені саме за мотивами фільму «Колір граната». 

Скриншот/Сніданок з 1+1

Американський режисер Мартін Скорсезе свого часу назвав «Колір граната» — кінематографічним досвідом, що залишається поза часом. Згодом разом з власним фондом з нагоди 100-річчя дня народження митця Сергія Параджанова, Скорсезе вирішив відреставрувати кінокартину і цього року оновлений «Колір граната» вже можна переглянути у кіно, не тільки за кордоном. 

Денис Іванов, продюсер та організатор кінопрокату «Колір граната» розповідає:

«Це фактично режисерська версія цієї картини»

Скриншот/Сніданок з 1+1

«Вони дійсно знайшли всі матеріали у фондах Вірменії, Гарвардському кінофонді та фактично надали стрічці кольору — колір граната. Такого, якого й задумав Сергій Параджанов. Це фактично перші покази стрічки, яка є неспотворена московськими цензорами, яка є максимально наближеною до того оригіналу, як її бачив Сергій Параджанов. Це фактично режисерська версія цієї картини», — зазначає Денис Іванов.

Відреставрований фільм Сергія Параджанова «Колір граната» покажуть у всіх кінотеатрах України вже сьогодні, 3 жовтня. Інформаційним партнером кінопрокату «Колір граната» є 1+1 Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише Тіні забутих предків: 5 відомих фільмів Сергія Параджанова

Більше новин