Не лише Тіні забутих предків: 5 відомих фільмів Сергія Параджанова

Не лише Тіні забутих предків: 5 відомих фільмів Сергія Параджанова
РБК-Україна

Підбірка 5 популярних фільмів Сергія Параджанова

Поділитися:

Сергій Параджанов — це ім'я, яке нерозривно пов'язане з українським кінематографом та світовим мистецтвом, навіть попри те, що він народився не тут. Його візуальна поезія, втілена у кінострічках, зачаровує та вражає вже протягом десятиліть. Хоча Тіні забутих предків здобули йому чималого визнання, проте творчість Параджанова сягає значно далі та пропонує глядачам поринути у глибини філософії, історії та культури через низку неперевершених фільмів.

ЮНЕСКО оголосила 2024 — роком Сергія Параджанова на честь його 100-річного ювілею. 9 січня виповнилося 100 років з дня народження всесвітньо відомого генія кінематографа.

Тож ми пропонуємо зазирнути трохи за лаштунки кінематографічного життя Сергія Параджанова та переглянути не менш геніальні кінокартини вірменина з українським серцем.

Колір граната

Колір граната
Кіноріум

Це притча, яка у своїй особливій манері розповідає про життєвий та творчий шлях вірменського поета Саят-Нова. У фільмі відсутні традиційні діалоги, тож альтернативою слугують незвичайні образотворчі прийоми, які показують авторське бачення духовного світу поета, його любові та ставлення до влади й релігії. Новаторський стиль зйомки фільму дозволив Сергію Параджанову отримати визнання у всьому світі. До того ж цю роботу режисера ставлять в один ряд з класикою європейського кіно та називають українським Пазоліні.

Тож якщо вам до вподоби біографія вірменського поета Саят-Нови, яка ще й знята у стилі поетичного кіно, заворожує глядачів мальовничими кадрами, символізмом та глибинним сенсом. То неодмінно гляньте цей фільм, який став візитною карткою Параджанова. До того ж в європейських колах кінематографа Колір граната навіть популярніший ніж Тіні забутих предків.

Легенда про Сурамську фортецю

Легенда про Сурамську фортецю
Кіноріум

Грузинський епос оживає на екрані у цій стрічці, насиченій фольклорними мотивами та візуальною експресією. Це один з останніх фільмів Параджанова, який був знятий після майже 15-річної перерви. Тут немає сюжетної складової в традиційному сенсі. Дія фільму відбувається в майже міфічній Грузії епохи Середньовіччя. Якщо уважно вдивлятися, то всі предмети в кадрі несуть певний сакральний сенс, тому ілюстративність Легенди про Сурамську фортецю дійсно вражає уяву, як в сенсі філософської наповненості, так і візуальної єдності.

Кінокартина присвячується грузинським воїнам усіх часів, які віддали життя за Батьківщину. Основою сценарію стала старовинна легенда про те, як готуючись до захисту своєї країни від нападу іноземних поневолювачів, люди зводили фортецю, але кожен раз, коли стіна досягала рівня даху, вона падала. Та чи впаде вона знову?

Українська рапсодія

Українська рапсодія
Держкіно

Українська рапсодія — це не просто красивий та зворушливий фільм. Це гімн стійкості людського духу, який здатний перемогти будь-які негаразди. Фільм розповідає про долю Оксани, молодої дівчини з українського села, чиє життя трагічно змінюється війною. Її коханий, Антон, потрапляє у полон, а сама Оксана змушена тікати від жахів війни. В Українській рапсодії знімалась знаменита українська акторка Наталя Ужвій, а музику до фільму написав Платон Майборода.

Також можна помітити, що фільм відзначається використанням великої кількості українських народних пісень та танців, за допомогою яких Сергій Параджанов хотів підкреслити красу та самобутність української культури.

Арабески на тему Піросмані

Арабески на тему Піросмані
Кіноріум

На перший погляд, фільм  Арабески на тему Піросмані здається біографічним фільмом про життя та творчість відомого грузинського художника-примітивіста Ніко Піросмані, та це не зовсім так. Це візуальна поема, що поєднує в собі елементи документального кіно, артхаусу та авангардного мистецтва. Цей короткометражний фільм став своєрідним діалогом Параджанова з Піросмані. 

Фільм може приємно здивувати глядачів мальовничими кадрами, насиченими кольорами, фактурами та контрастами. Параджанов майстерно використовує старі фотографії, фрагменти картин Піросмані, етнографічні елементи та театральні постановки, створюючи унікальну візуальну мову. Фільм не має чіткої сюжетної лінії, а радше нагадує медитацію про життя, мистецтво та людську душу.

Ашик-Керіб

Ашик-Керіб
Кіноріум

Серед творчості Сергія Параджанова — це остання його завершена кінострічка, тому що його наступний фільм, так і не був дороблений до кінця. Фільм Ашик-Керіб наповнений східними мотивами, фольклорними елементами та авторським баченням світу Сергія Параджанова. Кожна деталь має своє особливе значення, кожен кадр — це витвір мистецтва. Ашик-Керіб — це не просто казка, а справжня поезія, що оживає на екрані.

У центрі сюжету — історія кохання Ашик-Керіба. Він бідний, але дуже талановитий ашуг, який закохався в дочку багатого купця — Магуль-Мегері. Сюжет фільму сприймається, як магічний гімн любові, яка здатна перемогти несправедливість, відстань і час та навіть саму смерть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірменин з українським серцем: через які випробування довелось пройти відомому режисеру Сергію Параджанову

Новини по темі