Зазвичай лікарі радять людям із переддіабетом з’їдати перед сном щось вуглеводне, наприклад, один-два шматки хліба. Такий підхід допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові вночі та зранку. Але вчені вирішили з’ясувати, чи можна зробити цей перекус ще кориснішим — розповідають у сюжеті Сніданку з 1+1.
Нове дослідження, проведене командою вчених з Університету Пенсільванії (Penn State), показало, що регулярне вживання фісташок на ніч змінює склад мікробіоти кишківника в людей із переддіабетичним станом і потенційно може зменшити ризики розвитку цукрового діабету другого типу.
За даними дослідників, переддіабетичний стан спостерігається приблизно у третини дорослих у США, і в більшості випадків він прогресує в повноцінний діабет другого типу. Однак ефективних дієтичних стратегій, що впливають на цей процес, залишається небагато.
У ході дослідження 51 учаснику з переддіабетом запропонували протягом 12 тижнів щовечора перед сном вживати приблизно 60 грамів фісташок. Метою експерименту було оцінити зміни в мікробіоті кишківника, які можуть свідчити про запальні процеси, порушення або, навпаки, поліпшення обміну речовин.
Учасники, які їли фісташки, мали значні зміни у мікробіоті. Зокрема, у них спостерігалося збільшення кількості бактерій Roseburia та представників родини Lachnospiraceae. Ці мікроорганізми відомі тим, що виробляють бутират — коротколанцюгову жирну кислоту, яка є джерелом енергії для клітин кишківника, підтримує бар’єрну функцію кишкової стінки та має протизапальні властивості.
Більше того, у групі з фісташками зменшувалась кількість Blautia hydrogenotrophica — бактерії, пов’язаної з підвищеним ризиком порушень у роботі серця та нирок, а також Eubacterium flavonifractor, яка руйнує корисні антиоксиданти, що містяться у фісташках та інших продуктах.
«Фісташки, схоже, здатні суттєво змінювати мікробіом кишківника у людей із переддіабетом, особливо коли їх споживають перед сном», — зазначає керівниця дослідження Крістіна Петерсен, доцент кафедри харчових наук в Університеті Пенсільванії.
Вона додає, що ці мікробіомні зміни можуть нести довгострокові переваги — зокрема, уповільнення розвитку діабету або зменшення системного запалення.
Поки що дослідники утримуються від остаточних висновків, чи трансформується зміна мікробіоти у конкретні клінічні переваги, проте результати відкривають шлях до нових дієтичних стратегій у боротьбі з метаболічними порушеннями.
Правова інформація: Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цей модний препарат не подарує фігуру мрії: що таке «оземпікові сідниці» та через що виникає цей побічний ефект