Головні новини України та світу за тиждень: повернення графіків відключень, можливе блокування Telegram і не тільки

Звільнення Олексія Данілова, Україна на Євро-2024, зміна комунальних тарифів: головні події тижня.

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 25 березня по 29 березня. 

У деяких містах України ввели графіки відключень світла

Минулого тижня росія здійснила найбільшу атаку на українську енергосистему за останній час. Так, увесь цей тиждень енергетики працювали над відновленням енергопостачанням у великих містах, зокрема у Харкові, Хмельницькому, Херсоні, Одесі.  Через масштабні збитки у Харкові достроково завершили опалювальний сезон.

Напередодні енергетики повністю відновили критичну інфраструктуру в усіх містах, які постраждали від ракетної атаки 22 березня. Про це повідомляє Укренерго. У Харкові наразі діють стабілізаційні та аварійні графіки відключення через попередні авіаудари. В Одеській області перейшли на погодинні обмеження через пошкоджені підстанції, які не можуть передавати великі обсяги електроенергії. Також здійснюють почергові вимкнення світла в Хмельницькому. У разі зростання споживання у Кривому Розі та інших містах також застосовують відповідні графіки.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що необхідно знати про балістичні ракети, якими обстрілює росія

Олексія Данилова звільнено з посади секретаря РНБО

Президент України звільнив секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, який обіймав цю посаду з жовтня 2019 року. На його місце було призначено Олександра Литвиненка, який перед цим очолював Службу зовнішньої розвідки. Новим головою Служби зовнішньої розвідки став Олег Іващенко, який за попередніми даними працював у головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Президент Зеленський прокоментував ці кадрові ротації, висловивши очікування щодо зміцнення стратегічних можливостей України у прогнозуванні та впливі на процеси, що впливають на національну безпеку. Він також зазначив, що зміцнення та оновлення державної системи на всіх напрямках буде продовжене.

Loading...

Вартість комунальних послуг може зрости

Згідно з листом від уряду України до керівництва МВФ, до завершення війни може зрости вартість комунальних послуг, зокрема, тарифи на газ та електроенергію. Це заплановано для відшкодування витрат та входить у пакет реформ в енергетичному секторі, які Україна зобов'язалася виконати. Зараз діє мораторій на підвищення вартості газу, гарячої води і опалення, але це не стосується електроенергії та холодної води. Щодо перегляду тарифів на електроенергію для населення, наразі немає конкретного рішення, інформація надана профільним міністром.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

В Україні можуть заблокувати Telegram

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який може обмежити використання Telegram в Україні. Він передбачає створення офіційного представництва компанії в Україні, розкриття джерел фінансування і структури власності. У разі порушення прав правоохоронці зможуть заборонити використання платформи органам влади, банкам і користуватися нею на пристроях, що використовуються для службових цілей. Заблокувати роботу месенджера намагалися через скаргу кількох медіакомпаній на піратський контент в Україні.

Loading...

Збірна України вийшла на Євро-2024

Українська збірна з футболу у вівторок перемогла Ісландію і кваліфікувалася на Євро-2024. Матч завершився з рахунком 2:1. Чемпіонат Європи з футболу в Німеччині стартує 14 червня. У матчі героєм став Віктор Циганков, який забив гол і віддав вперед гольову передачу. Крім того, дуже яскраво відіграли Михайло Мудрик, який забив переможний гол, та Георгій Судаков, який віддав дві результативні передачі. Вітаємо збірну з успіхом та бажаємо нових перемог на Чемпіонаті Європи.

Loading...

Більше новин