Головні новини України та світу за тиждень: повернення графіків відключень, можливе блокування Telegram і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Звільнення Олексія Данілова, Україна на Євро-2024, зміна комунальних тарифів: головні події тижня.

Поділитися:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 25 березня по 29 березня. 

У деяких містах України ввели графіки відключень світла

Минулого тижня росія здійснила найбільшу атаку на українську енергосистему за останній час. Так, увесь цей тиждень енергетики працювали над відновленням енергопостачанням у великих містах, зокрема у Харкові, Хмельницькому, Херсоні, Одесі.  Через масштабні збитки у Харкові достроково завершили опалювальний сезон.

Напередодні енергетики повністю відновили критичну інфраструктуру в усіх містах, які постраждали від ракетної атаки 22 березня. Про це повідомляє Укренерго. У Харкові наразі діють стабілізаційні та аварійні графіки відключення через попередні авіаудари. В Одеській області перейшли на погодинні обмеження через пошкоджені підстанції, які не можуть передавати великі обсяги електроенергії. Також здійснюють почергові вимкнення світла в Хмельницькому. У разі зростання споживання у Кривому Розі та інших містах також застосовують відповідні графіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що необхідно знати про балістичні ракети, якими обстрілює росія

Олексія Данилова звільнено з посади секретаря РНБО

Президент України звільнив секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, який обіймав цю посаду з жовтня 2019 року. На його місце було призначено Олександра Литвиненка, який перед цим очолював Службу зовнішньої розвідки. Новим головою Служби зовнішньої розвідки став Олег Іващенко, який за попередніми даними працював у головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Президент Зеленський прокоментував ці кадрові ротації, висловивши очікування щодо зміцнення стратегічних можливостей України у прогнозуванні та впливі на процеси, що впливають на національну безпеку. Він також зазначив, що зміцнення та оновлення державної системи на всіх напрямках буде продовжене.

Вартість комунальних послуг може зрости

Згідно з листом від уряду України до керівництва МВФ, до завершення війни може зрости вартість комунальних послуг, зокрема, тарифи на газ та електроенергію. Це заплановано для відшкодування витрат та входить у пакет реформ в енергетичному секторі, які Україна зобов'язалася виконати. Зараз діє мораторій на підвищення вартості газу, гарячої води і опалення, але це не стосується електроенергії та холодної води. Щодо перегляду тарифів на електроенергію для населення, наразі немає конкретного рішення, інформація надана профільним міністром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

В Україні можуть заблокувати Telegram

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який може обмежити використання Telegram в Україні. Він передбачає створення офіційного представництва компанії в Україні, розкриття джерел фінансування і структури власності. У разі порушення прав правоохоронці зможуть заборонити використання платформи органам влади, банкам і користуватися нею на пристроях, що використовуються для службових цілей. Заблокувати роботу месенджера намагалися через скаргу кількох медіакомпаній на піратський контент в Україні.

Збірна України вийшла на Євро-2024

Українська збірна з футболу у вівторок перемогла Ісландію і кваліфікувалася на Євро-2024. Матч завершився з рахунком 2:1. Чемпіонат Європи з футболу в Німеччині стартує 14 червня. У матчі героєм став Віктор Циганков, який забив гол і віддав вперед гольову передачу. Крім того, дуже яскраво відіграли Михайло Мудрик, який забив переможний гол, та Георгій Судаков, який віддав дві результативні передачі. Вітаємо збірну з успіхом та бажаємо нових перемог на Чемпіонаті Європи.

Новини по темі