Хурма може довести до операційної: лікарі здивували прихованою небезпекою улюбленого зимового фрукта

Перед тим як покласти хурму до вашому продуктового кошика, варто знати один важливий нюанс.

Не всі люблять хурму за її специфічний смак, але знайоме відчуття терпкості в роті знає майже кожен. Для когось це улюблений зимовий десерт, а для інших — фрукт, повз який вони завжди проходять у супермаркеті. Та попри свою користь хурма має особливість, про яку більшість людей навіть не здогадується. 

У Сніданку з 1+1 розповіли у чому полягає її справжня прихована небезпека та яку кількість можна їсти без ризику. 

Хурма містить велику кількість сполук танінів і саме вони відповідають за притаманний їй терпкий смак. У стиглих плодах їх менше, а в недостиглих — найбільше. Танінові сполуки взаємодіють із білками в нашій слині та утворюють ефект сухості й характерне «стягування» у роті. Це природний захист рослини, але для нашої системи травлення — додаткове навантаження.

Коли таких сполук забагато, вони можуть уповільнювати проходження їжі через шлунок і кишківник. Саме тому після недостиглої хурми багато людей скаржаться на відчуття тяжкості, здуття або навіть болі.

Як хурма може нашкодити?

Медики наголошують, що в більшості випадків хурма абсолютно безпечна. Проте при надмірному вживанні, особливо натщесерце, вона здатна створити серйозну проблему — утворення в шлунку щільного клубка з танінів і волокон, так званого безоара. Це відбувається, коли людина регулярно з’їдає забагато плодів, а саме приблизно по 5–6 на день або навіть більше.

Freepik

Танінові волокна буквально «злипаються» між собою та формують тверде утворення. Воно може заблокувати вихід зі шлунка, провокуючи сильні спазми, нудоту, блювання й відчуття непрохідності їжі. Лікарі зазначають, що такі випадки рідкісні, але якщо безоар уже утворився, нерідко потрібне оперативне втручання.

Що кажуть лікарі?

Лікарка-дієтологиня й ендокринологиня Наталія Самойленко розповідає, що сполуки таніни самі по собі не є токсичними, адже вони є в багатьох продуктах: винограді, гранатах, чаї, шоколаді. Проблема виникає саме через їх високу концентрацію, особливо якщо фрукт недозрілий.

Таніни ускладнюють роботу травного тракту, сповільнюючи рух їжі та провокують закрепи. А поєднання великої кількості танінів і волокон може призвести до небезпечного ущільнення в шлунку.

Скільки хурми можна їсти?

Медики радять вживати 1–2 плоди на день без ризику для здоров’я. Головне обирати стиглі м’які плоди, а недозрілу терпку хурму краще не вживати, навіть якщо ви її так полюбляєте. Також лікарі застерігають, що не варто робити хурму основою зимового раціону, якою б смачною вона не була.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тривожні висновки вчених: мелатонін може бути небезпечним для серця — нове дослідження ставить під сумнів безпеку популярного БАДу для сну

Останні новини