Не всі люблять хурму за її специфічний смак, але знайоме відчуття терпкості в роті знає майже кожен. Для когось це улюблений зимовий десерт, а для інших — фрукт, повз який вони завжди проходять у супермаркеті. Та попри свою користь хурма має особливість, про яку більшість людей навіть не здогадується.
У Сніданку з 1+1 розповіли у чому полягає її справжня прихована небезпека та яку кількість можна їсти без ризику.
Хурма містить велику кількість сполук танінів і саме вони відповідають за притаманний їй терпкий смак. У стиглих плодах їх менше, а в недостиглих — найбільше. Танінові сполуки взаємодіють із білками в нашій слині та утворюють ефект сухості й характерне «стягування» у роті. Це природний захист рослини, але для нашої системи травлення — додаткове навантаження.
Коли таких сполук забагато, вони можуть уповільнювати проходження їжі через шлунок і кишківник. Саме тому після недостиглої хурми багато людей скаржаться на відчуття тяжкості, здуття або навіть болі.
Медики наголошують, що в більшості випадків хурма абсолютно безпечна. Проте при надмірному вживанні, особливо натщесерце, вона здатна створити серйозну проблему — утворення в шлунку щільного клубка з танінів і волокон, так званого безоара. Це відбувається, коли людина регулярно з’їдає забагато плодів, а саме приблизно по 5–6 на день або навіть більше.
Танінові волокна буквально «злипаються» між собою та формують тверде утворення. Воно може заблокувати вихід зі шлунка, провокуючи сильні спазми, нудоту, блювання й відчуття непрохідності їжі. Лікарі зазначають, що такі випадки рідкісні, але якщо безоар уже утворився, нерідко потрібне оперативне втручання.
Лікарка-дієтологиня й ендокринологиня Наталія Самойленко розповідає, що сполуки таніни самі по собі не є токсичними, адже вони є в багатьох продуктах: винограді, гранатах, чаї, шоколаді. Проблема виникає саме через їх високу концентрацію, особливо якщо фрукт недозрілий.
Таніни ускладнюють роботу травного тракту, сповільнюючи рух їжі та провокують закрепи. А поєднання великої кількості танінів і волокон може призвести до небезпечного ущільнення в шлунку.
Медики радять вживати 1–2 плоди на день без ризику для здоров’я. Головне обирати стиглі м’які плоди, а недозрілу терпку хурму краще не вживати, навіть якщо ви її так полюбляєте. Також лікарі застерігають, що не варто робити хурму основою зимового раціону, якою б смачною вона не була.