Людська пам’ять: її властивості, різниця між жіночою та чоловічою пам’яттю. Як навчитися запам’ятовувати більше? Коментує психотерапевт Олег Чабан

Про які важливі особливості людської пам’яті варто знати? Чи існують вправи на тренування нашої пам’яті? Про це розповів психотерапевт Олег Чабан.

Про властивості та особливості людської пам’яті сьогодні у студії «Сніданку з 1+1» розповів психотерапевт Олег Чабан. Також він згадав про вправи, які допомагають тренувати пам’ять, особливо з віком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно говорити і приймати компліменти (коментує психолог Анна Кушнерук)

Отже, існує 4 основні властивості пам’яті:

  1. запам’ятовування;
  2. утримання інформації;
  3. відтворення інформації;
  4. забування.

Олег Чабан говорить:

Забувати щось – це цілком фізіологічне явище. Якби ми цього не вміли, ми б потонули у шаленому вирі інформації, яку більшість людей здатні запам’ятовувати вже з віку 3-4 років.

За словами Олега Чабана, найбільш тривала пам’ять – нюхова. А ось жіноча і чоловіча пам’ять доволі різні. Жінки краще запам’ятовують події, пов’язані з пережитими емоціями, чоловіки – логічні послідовності дій. Психотерапевт наводить приклад:

Чоловіки завжди пам’ятають свою першу машину, а жінки – перший поцілунок.

Через швидкоплинність та високий рівень стресу сучасного життя ми часто щось забуваємо. І це нормально, наголошує Олег Чабан, адже є захисним механізмом організму. Дивіться, як психотерапевт коментує шкоду для здоров'я трудоголізму.

Loading...

Варто розуміти: якщо проблеми з пам’яттю серйозні, регулярні і призводять до неприємностей, краще звернутися до лікаря. Це може бути сигналом органічних порушень та низки хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це повинен знати кожен: які перші симптоми інсульту та профілактика неврологічного захворювання (коментує лікар-невролог)

На жаль, з віком наша пам’ять згасає. І це теж цілком фізіологічне, хоч і неприємне явище. Та тренувати пам’ять все ж можна, говорить психотерапевт.

Олег Чабан наголошує – важливо не лише сприймати нову інформацію, а й обговорювати її з іншими людьми, дискутувати. Тільки у такому випадку пам’ять дійсно буде тренуватися.

Більше новин