Європа потерпає від найсильніших повеней за останні 30 років: синоптикиня розповіла, чи варто очікувати негоди в Україні

Наслідки руйнівних повеней в Європі: синоптикиня пояснила, чи загрожує циклон Україні

Останніми днями численні міста Європи страждають від масштабних повеней, які охопили низку країн. Основною причиною став циклон Борис, що прийшов до європейських країн із півдня. У результаті тривалих дощів, які не припинялись кілька діб, постраждали — Польща, Чехія, Румунія, Словаччина та Австрія. 

Укрзалізниця вже скасувала низку рейсів за кордон. Та чи здатен циклон дістатися і до України? Детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Згідно з офіційними даними, вже підтверджено загибель 16 людей і є чимало зниклих безвісти. У деяких регіонах ситуація набуває критичного характеру, особливо після прориву дамби на річці Моравка в Польщі, що спричинило затоплення всього міста Строни-Шльонські. Повінь затопила будинки, автомобілі, а жителі змушені рятуватися на дахах, чекаючи на допомогу з повітря.

Також критична ситуація спостерігається в Австрії, де одну з провінцій неподалік від Відня оголошено зоною стихійного лиха. Уряд країни ввів надзвичайний стан. Влада столиці Словаччини, Братислави, також оголосила про надзвичайну ситуацію через підвищення рівня води в річках. Схожа ситуація спостерігається і на півдні Німеччини, де місцеві водойми вже досягли критичного рівня води.

Скриншот/Сніданок з 1+1

Укрзалізниця змінює рейси

Повені в Європі вплинули на залізничне сполучення між Україною та Європою. Укрзалізниця повідомила про скасування або зміну графіку кількох міжнародних рейсів, зокрема до Польщі та Чехії. Найбільші зміни стосуються сполучення з Польщею, де деякі міста стали повністю недоступними через повені.

Що кажуть синоптики

Українська синоптикиня Наталія Діденко пояснила причини таких руйнівних повеней у Європі. За її словами, циклон Борис приніс із собою значні опади, але основною причиною масштабних повеней стало його сповільнення, що сприяло накопиченню великої кількості вологи на окремих територіях:

«Циклон збирав дощі й через те, що він сповільнився, ці дощі перейшли з розряду не просто сильних, а в тривалі, коли вони надовго осідають на одній території. Через це вода не встигає просочуватись, що і викликає такі масштабні повені».

Однак синоптикиня заспокоює, що найближчими днями погода в Європі має стабілізуватися і на зміну сильним зливам прийдуть сонячні дні.

Чи загрожує повінь Україні

На щастя, для України ситуація не є такою критичною. За словами Наталії Діденко, найближчим часом дощі очікуються лише в південних регіонах та на заході України:

«Наприклад, в Одещині, Криму та у Миколаївській та Херсонській областях. Так часом дощі можуть переходити у сильні зливи, але вони не матимуть ніяких катастрофічних наслідків. На заході України теж прогнозуються дощі, але загрози повені для країни немає».

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осінній коридор затемнень 2024: до чого готуватися та що не можна робити

Більше новин