Європа потерпає від найсильніших повеней за останні 30 років: синоптикиня розповіла, чи варто очікувати негоди в Україні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Повені в Європі: чи варто очікувати негоди в Україні
Getty Images

Наслідки руйнівних повеней в Європі: синоптикиня пояснила, чи загрожує циклон Україні

Поділитися:

Останніми днями численні міста Європи страждають від масштабних повеней, які охопили низку країн. Основною причиною став циклон Борис, що прийшов до європейських країн із півдня. У результаті тривалих дощів, які не припинялись кілька діб, постраждали — Польща, Чехія, Румунія, Словаччина та Австрія. 

Укрзалізниця вже скасувала низку рейсів за кордон. Та чи здатен циклон дістатися і до України? Детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Згідно з офіційними даними, вже підтверджено загибель 16 людей і є чимало зниклих безвісти. У деяких регіонах ситуація набуває критичного характеру, особливо після прориву дамби на річці Моравка в Польщі, що спричинило затоплення всього міста Строни-Шльонські. Повінь затопила будинки, автомобілі, а жителі змушені рятуватися на дахах, чекаючи на допомогу з повітря.

Також критична ситуація спостерігається в Австрії, де одну з провінцій неподалік від Відня оголошено зоною стихійного лиха. Уряд країни ввів надзвичайний стан. Влада столиці Словаччини, Братислави, також оголосила про надзвичайну ситуацію через підвищення рівня води в річках. Схожа ситуація спостерігається і на півдні Німеччини, де місцеві водойми вже досягли критичного рівня води.

Повені в Європі
Скриншот/Сніданок з 1+1

Укрзалізниця змінює рейси

Повені в Європі вплинули на залізничне сполучення між Україною та Європою. Укрзалізниця повідомила про скасування або зміну графіку кількох міжнародних рейсів, зокрема до Польщі та Чехії. Найбільші зміни стосуються сполучення з Польщею, де деякі міста стали повністю недоступними через повені.

Що кажуть синоптики

Українська синоптикиня Наталія Діденко пояснила причини таких руйнівних повеней у Європі. За її словами, циклон Борис приніс із собою значні опади, але основною причиною масштабних повеней стало його сповільнення, що сприяло накопиченню великої кількості вологи на окремих територіях:

«Циклон збирав дощі й через те, що він сповільнився, ці дощі перейшли з розряду не просто сильних, а в тривалі, коли вони надовго осідають на одній території. Через це вода не встигає просочуватись, що і викликає такі масштабні повені».

Однак синоптикиня заспокоює, що найближчими днями погода в Європі має стабілізуватися і на зміну сильним зливам прийдуть сонячні дні.

Чи загрожує повінь Україні

На щастя, для України ситуація не є такою критичною. За словами Наталії Діденко, найближчим часом дощі очікуються лише в південних регіонах та на заході України:

«Наприклад, в Одещині, Криму та у Миколаївській та Херсонській областях. Так часом дощі можуть переходити у сильні зливи, але вони не матимуть ніяких катастрофічних наслідків. На заході України теж прогнозуються дощі, але загрози повені для країни немає».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осінній коридор затемнень 2024: до чого готуватися та що не можна робити

Новини по темі