Сексизм у стінах університету Шевченка: викладача звинуватили у неповазі до студенток і проросійській агітації

Студенти Інституту журналістики КНУ звинуватили викладача у сексизмі і проросійській агітації.

Студентка, військова та журналістка Оксана Паращак стала жертвою сексистських висловлювань від викладача Інституту журналістики КНУ Микити Василенка. Викладач, за словами дівчини, не тільки дозволяв собі проявляти неповагу до жінок, а і вдавався до проросійських настроїв і похвали партії ОПЗЖ. Оксана записала не одне відео для розголосу ситуації: 

«Роки приниження, роки сексизму, роки агітації до ОПЗЖ і проросійських наративів. Микита Кімович і далі веде заняття у стінах чи не найкращого університету країни».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зачинені укриття у Києві: як вирішити проблему з доступом до сховищ під час повітряної тривоги

Серед студентів, що навчались у пана Василенка, чимало тих, хто неодноразово чув подібні меседжі. Проведене дівчиною опитування  висвітлює навіть основні фрази, які викладач транслював на парах. Наприклад, Василенко вдавався до висловлювань по типу: «у ведучих після 32 років - пенсія», а також жартів над жінками -військовослужбовицями: «Бахмут, мовчи, ти вже своє відвоювала». Деякі студентки зазначають, що такі висловлювання вони чули частіше, ніж теорію, яку він повинен викладати. 

Оксана заявляє, що зверталась і у відповідні структури. Керівництво університету ж просто виписало чоловіку догану: 

«Звільнити його ми намагаємося вже не один рік. Минулоріч навесні ми звертались до адміністрації інституту з вісьмома запитаннями і проблемами, які потрібно вирішити в нашому інституті і сім із них закрили. А восьме, власне про звільнення Микити Василенка, ми не можемо розвʼязати досі».

«Перша його фраза була про те, що дівчатам не потрібна журналістика, а головна задача для них - це вийти заміж за багатого чоловіка. На заперечення такої  риторики студентами, відповідав, що він видавець і має право так себе поводити» - розповідає одна зі студенток ексклюзивно для «Сніданку з 1+1».

Колишній студент, що також навчався у викладача, поділився власним досвідом почутого на парах: 

«Він паралельно проводив ефіри на проросійських каналах «news one» і «112»; де хвалив дії диктаторів путіна і лукашенка. Сексистські висловлювання постійно звучали на його заняттях».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи блокуватимуть "Telegram" в Україні: як соцмережа впливає на наш інформаційний простір

Думки студентів розділились: деякі з опитаних повідомляли про сексистські наративи від викладача, а деякі ні. Сам Василенко коментує свою поведінку так:

«Це наклеп, який нічим не підтверджений. У мене є достатньо підстав вважати, що ця провокація проплачена». 

Микита Кімович заперечує і свої схвальні висловлювання про партію ОПЗЖ. Проте відео-докази з агітацією до проросійської партії вже стали доступні в мережі. 

Оксана Паращак наголошує, що продовжуватиме боротися:

«Ми дуже хочемо, щоб ця історія стала показовою і жоден педагог в жодному закладі освіти  не міг собі дозволити говорити про жінок такі речі».

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".
 

Більше новин