Зачинені укриття у Києві: як вирішити проблему з доступом до сховищ під час повітряної тривоги

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розповіли як діяти, якщо немає доступу до укриття під час повітряної тривоги.

Поділитися:

На жаль, не всім вдається отримати вільний доступ до бомбосховища під час повітряної тривоги. Героїня сюжету "Сніданку з 1+1" Людмила Леонідівна мешкає в будинку у Голосіївському районі Києва вже 71 рік. Її батько Леонід Чупрін — відомий архітектор, котрий і спроєктував дану будівлю. У плані дому чітко видно бомбосховище, що було передбачене при будівництві. Проте нині все підвальне приміщення, що було задумане як укриття, викуплене і займано приватними установами. Людей до сховища не пускають, хоча місце має відповідну позначку на мапі й вказівки на самій будівлі. Що робити у таких випадках?

Власники підвального приміщення наголошують, що всі люди мають доступ до сховища. Але вночі потрапити туди неможливо і ключі мешканцям теж ніхто не дає. За останній рік переважна кількість обстрілів відбувалась уночі, тож доступність бомбосховища для населення має бути забезпечена. Приватні підприємці, чия власність позначена як укриття, мають подбати про наявність вільного доступу для людей як вдень, так і вночі. Закон покладає відповідальність за укриття на власника приміщення.

“Він або буде наймати працівника, або чергувати сам особисто. Питання в тому, що він в обовʼязковому порядку має надати вільний доступ населення до даного сховища. Також відповідно до даного закону ми кажемо про те, що цей власник або орендар даного укриття зобов’язаний за власний кошт його утримувати та тримати в належному стані”, — пояснив адвокат Богдан Кушнір у “Сніданку з 1+1”. стверджує.

Якщо укриття зачинене або туди не пускають, потрібно звернутись до ДСНС, поліції, КМДА чи Департамент муніципальної безпеки

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Тиждень без електрики: як вимикають світло за борги в столиці

Новини по темі