Сезон грибів: кому не можна споживати цей продукт, та що робити у разі грибного отруєння

Чим небезпечні гриби та грибівництво - розповіла лікарка Мар’яна Селюк.

Сезон дикорослих грибів традиційно триває від початку липня до початку листопада. Хоч цей період тільки-но розпочався, проте вже відомо про перші випадки отруєння. Як вберегтися від отруєння та захистити здоров'я? Про це в "Сніданку з 1+1" розповіла лікарка Мар’яна Селюк.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мариновані гриби на зиму в банках: простий та смачний рецепт

Які з грибів безпечно їсти

Якщо мова йде про стихійні ринки, бо там ніяких гарантій безпеки точно немає. Найбезпечнішими є гриби на продажі в магазинах. Вони штучно вирощені, а тому, на відміну від дикорослих грибів, не становлять небезпеки. Убезпечити себе від отруєння можна також шляхом вирощування грибів власноруч.

Кому можна гриби? 

Гриби можна їсти всім, окрім:

  • дітей до 12 років;
  • вагітних;
  • жінок у період грудного вигодовування;
  • хворих з хронічним панкреатитом;
  • алергіків.

Чому отруєння грибами називають найнебезпечнішим

Перш за все, симптоми отруєння проявляються не відразу, а в середньому за 6–24 години після отруєння. Дуже підступним є те, що таким отруєнням притаманне тимчасове покращення самопочуття, і це часто сприймають як ознаку одужання. І дарма — навіть під час цього періоду продовжується руйнування печінки, а опісля настає друга хвиля симптомів, що часто є гіршою ніж перша. Найбільшого ураження зазнають органи зору, нирки, печінка. Недосконалим є і лікування: 

“Кожен гриб має 3-4 — це не один якись токсин, це комплекс токсинів. І, на жаль, на сьогоднішній день цілеспрямованої антитоксичної проти певного токсину ми не маємо”, — пояснює лікарка.

Симптоми грибного отруєння:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • галюцинації;
  • сухість у роті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечна риба: як вберегтися від отруєння та захистити здоров'я 

Алгоритм дій при отруєнні:

  • Викликати швидку допомогу.
  • Промити шлунок підсоленою водою (1 чайна ложка солі на склянку води). Поширеною є хибна думка про користь алкоголю при грибних отруєннях. Алкоголь не лише не допомагає, а навіть шкодить: він підсилює всмоктування токсинів.
  • Вжити сорбент (наприклад, активоване вугілля). Важливо розрахувати правильну дозу препарату на масу тіла.
  • Дотримуватися постільного режиму

Як уникнути отруєння грибами

Найкращий спосіб — купувати перевірені гриби в магазинах, а не займатися грибівництвом. Якщо ви все ж бажаєте збирати гриби власноруч, то варто ставитися до цього відповідально і не брати незнайомі гриби. Зокрема, не варто довіряти народним методам у визначення безпеки гриба. Також варто приділити увагу вибору місця для грибівництва. Зібрані гриби потрібно піддати серйозній термічній обробці: проварити їх тричі по пів години у підсоленій воді. 

Loading...

Більше новин