Небезпечна риба: як вберегтися від отруєння та захистити здоров'я

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як уникнути отруєння рибою: симптоми та поради лікарів
Freepik

Спеціалісти не виключають, що отруєння можуть бути пов'язані з підривом каховської ГЕС.

Поділитися:

У різних районах Одещини госпіталізували жінок з харчовим отруєнням. Серед пацієнток — вагітна! Кожна з жінок незадовго до лікарні вживала рибу. Як вберегтися від отруєння та вберегти здоров'я? Про це розповіли в "Сніданку з 1+1".  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заспокійливі ліки: чому самостійна покупка може бути небезпечною (пояснює лікар)

"Щороку трапляється отруєння рибою. Це може бути вживання суші, риби, яка не пройшла термічну обробку", — пояснює лікарка з медицини невідкладних станів Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги Стасья Комадінко.

На перший погляд джерела діагнозів різні, але випадки насторожують, каже лікарка. Спеціалісти не виключають, що отруєння можуть бути пов'язані з підривом каховської ГЕС.

"Знаємо, що дуже багато риби викидає на берег і деякі недобропорядні громадяни збирають цю рибу, навіть мертву, і потім намагаються її продавати. Саме тому ми дуже насторожені щодо ботулізму", — зазначає спеціалістка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знезаразити воду, щоб захиститися від холери та ботулізму: поради МОЗ

Як захиститися від отруєння рибою: поради лікарів

Наразі історії чотирьох госпіталізованих жінок досліджують медики. Тим часом жителям Одещини нагадують, що ботулізм лікувати вкрай складно. Спочатку хвороба проявляється як легке отруєння, однак уже за кілька годин порушується зір, дихання та рефлекс ковтання. Фінальним симптомом за невчасної діагностики є летальний випадок.

Медики наполягають відмовитися від шматочка риби, м'яса чи консервів невідомого походження. У разі появи симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря. Саме він визначить, чи потрібна госпіталізація. Якщо ж проявляються чіткі ознаки ботулізму, потрібно одразу викликати швидку допомогу за номером 103.

Новини по темі