Ще з давніх часів вівсянка цінувалася не лише за смак, а й за корисні властивості. Легендарна єгипетська цариця Клеопатра використовувала її для косметичних процедур, зокрема для вівсяних ванн, аби зберегти красу та молодість.
Сьогодні вівсянка асоціюється передусім із корисним сніданком. Вона багата на вітаміни групи B, амінокислоти, клітковину та білок. Завдяки триптофану, амінокислоті, яка сприяє виробленню серотоніну (гормону радості), вівсянка здатна підвищувати настрій і заряджати позитивом на весь день.
Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1 розповів, на що звернути увагу при виборі вівсянки. На українському ринку представлено два основних її види:
Експерт-товарознавець Дмитро Антюшко рекомендує обирати саме крупу: «У пластівцях можуть бути різноманітні шкідники, які негативно впливають на якість продукту. Якщо ж вибирати крупу, важливо звертати увагу на її чистоту та відсутність сторонніх домішок».
Попри численні переваги, вівсянка має і свої недоліки. Вона містить фітинову кислоту, яка може гальмувати засвоєння кальцію, магнію та заліза. Тому дієтологи радять не зловживати цим продуктом – кількох разів на тиждень буде достатньо. А щоб зменшити вплив фітинової кислоти, можна додавати до вівсянки продукти, багаті на вітамін С, наприклад, цитрусові.
Також варто враховувати високий глікемічний індекс пластівців, особливо швидкорозчинних. Людям із діабетом або ризиком його розвитку слід обирати крупу або грубі пластівці.
Купуючи вівсянку, звертайте увагу на склад. Ідеально, якщо він містить лише одну складову: вівсяна крупа або вівсяні пластівці. Уникайте продуктів із додаванням ароматизаторів, барвників чи консервантів.
Щоб перевірити якість продукту вдома, скористайтеся порадою експерта: «Візьміть 10 г пластівців і залийте водою. Якщо спливає багато лушпиння, сміття або пилу – продукт низької якості».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звучить лякаюче: вчені встановили, що недосипання руйнує мозок і прирівняли наслідки до черепно-мозкових травм