Не ядерна зброя: що означає третій пункт плану перемоги Зеленського та як він може допомогти припинити війну

Пояснюємо, що означає третій пункт про неядерний пакет стримування в плані перемоги, який представив Володимир Зеленський

Нещодавно Володимир Зеленський презентував у парламенті план перемоги, чим викликав широкий резонанс у суспільства. Хоча частина цього плану досі залишається секретною, відомо, що він має потенціал суттєво змінити ситуацію в Україні та відносини з міжнародними партнерами.

Значна частина інформації про план перемоги вже відома міжнародним лідерам, зокрема з США, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

План перемоги складається з 5 основних пунктів та 3 засекречених додатків, про які знає лише обмежена кількість осіб. Та серед 5 вже відомих пунктів найбільше уваги привернув саме третій. Про нього детальніше розповіли в Сніданку з 1+1

План перемоги Володимира Зеленського 

План перемоги є амбітним проєктом, що має на меті не лише зміцнити обороноздатність України, а й забезпечити довгострокову стабільність та безпеку в регіоні. Він має 5 основних пунктів.

  1. Запросити Україну до НАТО
  2. Посилити позиції сили броні
  3. Розмістити в Україні неядерний пакет стримування
  4. Економічний потенціал України
  5. Післявоєнний потенціал України

Загалом план досить зрозумілий, окрім одного — третього пункту, де Україна пропонує розмістити на своїй території певний неядерний стратегічний пакет стримування. Кожен має свої уявлення про значення цього пункту, а його деталі поки що тримають в таємниці.

Неядерний пакет стримування: що це означає

Україна пропонує розмістити на своїй території зброю у достатній кількості для захисту країни в майбутньому. Точно відомо, що це не ядерний арсенал. Це необхідно для того, аби Кремль чітко розумів, що він отримує гідну відповідь на будь-який прояв агресії.

Тобто потенціал зброї, яку пропонує розмістити на території України, має перевищувати військові можливості Росії. Така перевага України має стримувати ескалацію з боку Росії, адже наш збройний арсенал завдасть ворогу значно більших збитків, тож Москві доведеться обирати — або потерпати від українських ударів, або припиняти війну.

Інформація про те, що саме може бути у пакеті стримування поки залишається засекреченою. Проте експерти припускають, що найімовірніше йдеться про протиракетну оборону дальньої дії, балістичні й крилаті ракети. Не виключають також можливість розміщення в Україні військової бази з іноземними солдатами, удар по яким буде означати напад на іншу країну.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвав 5 головних пунктів: Зеленський у Раді представив план перемоги України

Більше новин