Зворушливі фото чи інформаційна пастка: експерт пояснив, як фейкові картинки в соцмережах впливають на наше мислення та емоції

Чому не варто вірити зворушливим постам: як не стати жертвою маніпуляцій у соціальних мережах

У сучасному світі інформаційна війна стала нашою другою реальністю, адже кожна наша дія у вигляді лайку чи коментаря в соцмережах — може стати зброєю. Російська пропаганда продовжує використовувати соціальні мережі, як інструмент впливу та створює велику кількість публікацій, які розганяють паніку, відволікають та створюють зайвий інформаційний шум.

І все це завуальовано під цілком безневинний контент, який викликає у людей певні емоції. Та виявляється, емоції — це і є вагомий важіль впливу. Детальніше про це розповів програмний директор Детектор медіа Вадим Міський у сюжеті Сніданку з 1+1.

Соціальні мережі вже давно заповнені численними й навіть, як нам здається, зворушливими фотографіями, наприклад, молодих військових, які побралися.

Скриншот/Сніданок з 1+1

Усміхнені обличчя чоловіка у формі Збройних Сил України й жінки, які радіють одному з найщасливіших моментів у житті — весіллю. Під таким фото нас часто просять написати привітання або хоча б поставити лайк. І для користувачів соцмереж, це дійсно здається невинним актом підтримки. Та що насправді приховують ці зображення?

Насправді такі пости не рідко є частиною ворожих маніпуляцій — тобто підроблених новин або контенту, які створені для того, аби залучити людей до емоційного реагування. 

Як це працює

Соцмережі працюють на принципах взаємодії. Коли ми взаємодіємо з постом — лайкаємо, коментуємо чи поширюємо, то ми допомагаємо алгоритмам соцмереж підіймати цей контент вище у стрічках інших користувачів. Тож кожен ваш лайк або коментар під подібними дописами тільки підсилює їхню видимість. Це дозволяє цим фейковим історіям набирати популярність, приховуючи важливу інформацію, що дійсно потребує уваги.

Скриншот/Сніданок з 1+1

Важливо розуміти, що фото, яке виглядає справжнім і зворушливим, може бути створене штучним інтелектом. А переважно у більшості випадків — це дійсно так і є. Придивіться уважніше, адже обличчя часто надто ідеальні, очі — дуже яскраві, усмішки — бездоганні.

Як це впливає на нас

Інформаційна війна — це більше, ніж просто перелік новин. Вона використовує наші емоції, як інструмент керування нашою увагою. Поки ми коментуємо та поширюємо зворушливі фото або історії, справжня важлива інформація може залишатися в тіні.

Наприклад, критично важливі збори для армії, новини про події на фронті чи попередження про безпекові загрози можуть пройти повз нашу увагу, оскільки соцмережі будуть заповнені маніпулятивними дописами. Адже соцмережі будуть вам пропонувати схожий контент, який ви споживаєте — штучно створені інформаційні фейки.

Такий контент знижує нашу здатність критично мислити. Адже звикаючи до постійного емоційного навантаження, ми поступово втрачаємо здатність адекватно оцінювати інформацію та розрізняти фейки від правди.

Перше, що ви можете зробити — це зупинитися на секунду перед тим, як реагувати на емоційні пости. Завжди запитуйте себе:

  • чи це справжнє фото?
  • чи є джерела, що підтверджують правдивість інформації?

Якщо щось викликає підозру, краще утриматися від поширення контенту, який може бути частиною інформаційної маніпуляції.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пастка від шахраїв у соцмережах: експерти пояснюють, як розпізнати фейкові відео та не стати жертвою аферистів

Більше новин