Ви завжди робили це неправильно: простий секрет, як вибрати дійсно солодку диню

Диня може стати справжньою насолодою влітку, але тільки якщо обрати правильний плід. Про секрети вибору розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.

Ви знали, що дині — один із найдавніших фруктів у світі? Їх вирощують вже щонайменше 4 000 років, а зображення цих соковитих плодів можна знайти навіть у єгипетських пірамідах. Ус світі існує понад 500 видів дині, серед яких — мускусна, медова, канарська та інші сорти.

Цікавий факт, що найсолодша диня у світі — справжня рекордсменка! Її вирощують у Японії, у місті Юбарі, звідси і назва сорту. Ця диня надзвичайно солодка, а пара таких плодів на аукціонах може коштувати 20 000 доларів.

Але чи кожна диня, яка гарно виглядає зовні, така ж смачна і соковита всередині? Як обрати найкращий плід, розповів улюблений ведучий рубрики Знаю-споживаю Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.

П’ять секретів, за якими можна обрати ідеальну диню

1. Запах

Справжня диня завжди має аромат — легкий, медовий, солодкуватий. Якщо запаху немає — плід ще зелений або вирощувався із надлишком добрив. Гнильний запах — сигнал, що диню не варто купувати.

2. Стан хвостика

Хвостик не повинен бути дуже зеленим або пересохлим. Ідеальний варіант — трохи підсохлий, але ще з зеленкуватим відтінком.

3. Звук при постукуванні

Глухий звук сигналізує про стиглість, дзвінкий — що диня ще не достигла.

4. Шкірка

Вона має бути матовою, не блискучою. Наприклад, у сорту Торпеда шкірка має сітчасту текстуру: чим густіша сітка, тим стигліший і солодший плід.

5. Пружність

Легка пружність при натисканні — ознака стиглості. Занадто м’яка — переспіла або почала псуватись.

Freepik

Лікарка-дієтологиня Олена Зінченко радить:

«Не їжте шкірку й зрізайте м’якоть на 2–3 см від неї, особливо дітям. Також не купуйте вже розрізані дині на ринку — ви не знаєте, яким ножем і якими руками їх готували».

Диню краще їсти окремо, не заїдаючи іншими стравами. Оптимальний час — через дві години після їжі або за годину до неї. Диня активізовує роботу нирок, тому надлишок може спричинити навантаження на сечовидільну систему.

Норма для дорослої людини складає 300–500 грамів — це приблизно третина дині. Натомість дітям до 3 років взагалі не бажано її додати до раціону і починати лише з 7 років — до 200–300 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 фактів про користь інжиру, скільки його можна їсти і кому варто бути обережними

Останні новини