Чим корисний інжир: 7 науково доведених фактів і скільки його можна їсти

Інжир користь і шкода: як він впливає на здоров'я, скільки можна їсти і кому протипоказаний
Unsplash
Поділитися:

Інжир допомагає травленню, знижує тиск, зміцнює кістки та може покращити стан шкіри, але при цьому є нюанси, про які важливо знати.

Інжир — це плід фігового дерева, що належить до сімейства тутових (Moraceae). Він вирізняється солодким смаком, м'якою текстурою і дрібним їстівним насінням, що надає фрукту легкої хрусткості. Свіжі плоди швидко псуються, тому їх часто сушать, отримуючи солодкий і поживний продукт, доступний цілий рік.

Існує безліч сортів інжиру, що розрізняються кольором і текстурою. Завдяки природній солодкості інжир раніше використовували як натуральний підсолоджувач.

Інжир може стати корисним доповненням до збалансованого раціону. Плоди багаті на клітковину, яка знижує відчуття голоду і підтримує роботу кишечника. Крім того, вони містять більше кальцію, ніж багато інших фруктів, що особливо важливо для тих, хто не вживає молочні продукти.

Редакція сайту 1plus1 зібрала 7 науково підтверджених фактів про користь інжиру, скільки його можна їсти і кому варто бути обережними.

Чим корисний інжир: 7 фактів

Инжир
Unsplash

1. Підтримка роботи кишківника

Інжир традиційно використовують для поліпшення травлення. Згідно з даними вчених, завдяки високому вмісту клітковини він діє як природний проносний засіб, а також має пребіотичні властивості, живлячи корисні кишкові бактерії та створюючи здорову мікрофлору, що загалом покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

2. Багатий антиоксидантами

Спілі інжири містять поліфеноли — рослинні сполуки з вираженим антиоксидантним ефектом. Вони перешкоджають окислювальним процесам у клітинах, захищаючи їх від ушкоджень і сповільнюючи процеси старіння.

3. Підтримка нормального тиску

Високе споживання солі може призводити до дефіциту калію, що підвищує ризик гіпертонії. Дієта з великою кількістю фруктів, включаючи свіжий інжир, сприяє природному поповненню калію. Дослідження показало, що екстракт інжиру знижує артеріальний тиск як у здорових, так і у гіпертоніків.

4. Користь для кісток

Інжир — гарне джерело мінералів, необхідних для здоров'я кісток: кальцію, магнію і фосфору. Дослідження показують, що вміст кальцію в інжирі в 3,2 раза вищий, ніж у багатьох інших фруктах. Калій допомагає утримувати кальцій у кістках, знижуючи ризик остеопорозу, особливо за високого споживання солі.

5. Допомагає контролювати вагу

Високий вміст клітковини та поживних речовин робить інжир корисним для підвищення харчової цінності раціону. Продукти з клітковиною довше зберігають відчуття ситості, зменшують тягу до перекусів і допомагають контролювати вагу.

6. Потенційні протиракові властивості

Деякі дослідження показують, що інжир має активність проти клітин раку товстої кишки, грудей, шийки матки та легенів. Вчені пов'язують це з наявністю в інжирі поліфенолів та інших біологічно активних сполук, які здатні сповільнювати ділення клітин і запобігати їхньому пошкодженню. Втім, важливо розуміти, що ці дослідження проводилися в лабораторних умовах, а не на людях. Це означає, що прямого доказу того, що вживання самого фрукта або чаю з листя інжиру захищає від раку, поки немає. Проте ці лабораторні результати є основою для подальших клінічних досліджень і показують, що інжир містить речовини, потенційно здатні підтримувати захисні механізми організму.

7. Користь для шкіри

Інжир і чай з його листя можуть підтримувати здоров'я шкіри. Деякі дослідження зазначають, що регулярне вживання інжиру допомагає зменшити запалення та підтримувати зволоження шкіри. Зокрема, дослідження показують, що інжир може полегшувати симптоми екземи та інших подразнень шкіри, завдяки антиоксидантним та протизапальним властивостям.

Кому протипоказаний інжир

Не дивлячись на користь, інжир має потенційні ризики. Так, повідомляється, що надмірне вживання інжиру може спричинити діарею або проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Крім того, можливі алергічні реакції. Зокрема, людям з алергією на пилок берези варто бути обережними, адже можлива перехресна реакція на інжир. Також інжир містить натуральний латекс, який може спричиняти алергічні реакції у чутливих людей.

Скільки інжиру можна їсти на день

Оптимальна кількість інжиру залежить від вашого здоров'я та особливостей раціону. Згідно з дослідженням, 8 сушених плодів (приблизно 90 г) на день можуть полегшувати симптоми закрепів у разі синдрому подразненого кишківника.

Втім, важливо враховувати цукор у сушеному інжирі — людям із діабетом і тим, хто стежить за вагою, краще обмежуватися 2–3 свіжими плодами на день або замінити їх чаєм із листя інжиру. Така кількість дає змогу отримати користь, не перевантажуючи організм зайвим цукром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі