За даними Держспоживслужби, у Києві за останній тиждень аж втричі зросла кількість харчових отруєнь. Основною причиною яких стало вживання зіпсованих продуктів. Адже масові відключення світла в поєднані з аномальною спекою не сприяють правильному зберіганню продуктів — через це вони й псуються надзвичайно швидко. У Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна розібрали, як правильно зберігати їжу в сучасних реаліях і що робити в першу чергу, якщо ви відчуваєте симптоми харчового отруєння.
Через постійні відключення світла, які можуть тривати по 6 або 8 годин, продукти в холодильниках псуються дуже швидко. Та зважаючи на кількість отруєнь, яка збільшилась за останній час, то не всі знають про це або просто забувають стежити за терміном придатності.
"Температура зберігання продуктів у холодильнику повинна бути не більше 4°C, але коли відключають електроенергію, то температура в холодильнику стрімко росте вгору. І от уже така температура без електропостачання може бути протягом чотирьох годин", — зазначає лікар із загальної гігієни Аліса Сотнікова.
Для того, щоб контролювати температуру вашого холодильника, лікарка радить використовувати звичайний кімнатний термометр. Підтримати холод натомість вам допоможуть пляшки із замороженою холодною водою, які ви можете перекласти з морозильної камери до холодильника, як тільки вимкнули світло.
Лікарка каже, за умови відключення світла не слід довіряти термінам зберігання продуктів, які зазначені на упаковках.
"Харчові продукти, які заявлені в деклараціях та технічних умовах виробника, скільки може зберігатися продукт — можна відразу сказати, що терміни зберігання майже вдвічі повинні бути зменшені", — також наголошує експертка.
Якщо ж ви помітили перші симптоми отруєння, які зазвичай проходять в більш легких формах, то за словами лікарки інфекціоністки Євгенії Менджуліної варто одразу:
З важкими симптомами отруєння потрібно негайно звертатися за медичною допомогою.
Loading...